Carnea de pasare va domina consumul pana in 2030

Carnea de pasare va domina consumul pana in 2030


Carnea de pasare va fi alegerea clara a consumatorilor in urmatorii 10 ani, potrivit unei prognoze recente a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).

Productia mondiala de carne va continua sa creasca in urmatorul deceniu, dar cu o rata usor mai lenta decat in ??ultimii 10 ani. In comparatie cu media 2018-2020, productia de carne va creste cu 13% pana in 2030, scrie EuroMeatNews.com.

 

Cresterea generala este condusa de productia de carne de pasare, care urmeaza sa creasca cu 17% pana in 2030, comparativ cu perioada de baza. Acest tip de carne beneficiaza de rapoarte favorabile ale pretului carne-hrana, iar ciclul scurt de productie permite imbunatatirea genetica rapida. Potrivit OECD-FAO, acest lucru va contribui la cresterea popularitatii sale fata de productia de carne provenita de la animale rumegatoare in special. Din perspectiva consumatorului, carnea de pasare este, de asemenea, perceputa ca o optiune mai sanatoasa si are un pret mai mic. Se asteapta ca majoritatea tarilor sa creasca productia de carne de pasare in urmatorul deceniu, desi Marea Britanie este o exceptie, unde productia ramane relativ stabila. Asia prezinta unele dintre cele mai puternice cresteri, facilitata de actuala lipsa de porc cauzata de pesta porcina, care favorizeaza popularitatea carnii de pasare pe termen mediu.

 

Prognozele arata ca productia de carne de porc va creste cu 13% in perioada analizata. Pesta porcina africana va mentine productia sub nivelurile anterioare de varf pana in 2023, dupa care se asteapta o revenire la o crestere constanta. Mai exact, perspectivele anticipeaza ca productia din China isi va reveni in 2023. Spre deosebire de majoritatea regiunilor, productia de carne de porc din UE si Marea Britanie nu este de asteptat sa urmeze o tendinta de crestere, influentata de preocuparile de mediu si publice.

 

Carnea de vita ar urma prezinte un grad mult mai mic de crestere a productiei in urmatorul deceniu, de doar 6%. Acest lucru reflecta scaderea cererii, deoarece consumatorii prefera din ce in ce mai mult carnea de pasare. In UE si Marea Britanie se asteapta ca productia sa scada, deoarece imbunatatirea productivitatii reduce dimensiunea efectivului de vaci de lapte, in timp ce carnea de vita se confrunta cu provocari cu profitabilitate.

 

Productia de carne de oaie este relativ mica la scara globala, dar se prognozeaza o crestere mai puternica de 16% pana in 2030. Acest lucru se datoreaza in principal cresterii din Asia, in special China, Pakistan si India. In UE si Marea Britanie se asteapta ca productia sa ramane stabila.

 

"Cresterile consumului mondial de carne in urmatorul deceniu sunt in mare parte determinate de majorarea veniturilor si a populatiei din tarile in curs de dezvoltare. Prin urmare, comertul international cu carne va creste ca raspuns la cererea tot mai mare din Asia si Orientul Apropiat", a declarat Bethan Wilkins, Senior Analyst AHDB.

 



Poti fi interesat si de