Carnea de bizon - afacere de nisa cu potential de dezvoltare pe piata din Romania

Carnea de bizon - afacere de nisa cu potential de dezvoltare pe piata din Romania


Cea mai inedita initiativa in cresterea unor animale de rasa pentru carne a fos initiata acum 8 ani de un investitor austriac pe plaiurile din zona Oradei: o ferma de bizoni, bine securizata, unde gigantii campiilor americane din povestile cu piei rosii au spatiul necesar pentru a haladui in voie si a se hrani intr-un mod cat mai natural.

Ferma Euro Buffalo este in acest moment cea mai mare crescatorie de bizoni din Europa, avand 1100 de capete, o cifra care acopera peste 20% din totalul efectivelor de pe continent. Euro Buffalo are o experienta in piata de peste 30 ani, firma mama fiind din Austria, o tara care, totusi, nu are avantajul unor intinderi de teren libere pentru a permite extinderea activitatii in zona.

 

Cresterea unui bizon pentru a ajunge la o greutate optima de sacrificare si la o calitate a carnii similara unui gigant crescut pe vastele campii din America de Nord se intinde pe o perioada de minim 3 ani.

 

Pe piata interna, distribuirea carnii se face ca pe orice zona de nisa, mai ales ca firma oradeana nu vinde, deocamdata, decat in carcasa. „Probabil ca, in timp, vom face si pasul catre transarea pieselor in abatorul nostru si comercializarea lor directa. Deocamdata insa, nu putem sa avansam in acest sens, fiind nevoie de minim 10 ani pentru maturizarea pietei si de o educare a publicului consumator. Avem totusi clienti persoane fizice care vin si comanda o carcasa intreaga pe care apoi si-o transeaza, prepara si o consuma dupa bunul chef. Este un semn incurajator si arata un potential in crestere pentru piata din Romania”, explica Emilian Truta, reprezentatul Euro Buffalo Romania.

 

Euro Buffalo Romania s-a concentrat pe exportul de carcasa de bizon pe diverse piete din Vestul Europei, dar si pe deschiderea pietei interne, iar in ciuda exotismului ofertei, preturile nu difera foarte mult de o carne de vita de calitate superioara: 49 RON-kg pentru carcasa intreaga, 39 RON pentru carnea de lucru, 29 RON pentru un kilogram de rasol, iar acestea evolueaza pana la piese cu o valoare adaugata mare, precum – muschiulet 244 RON/kg sau antricot 122 RON/kg.

 

Usor, usor piata din Romania a continuat sa dezvolte noi produse procesate sau semi-procesate, precum salam cu carne de bizon sau burgerii, dar dependenta de zona HORECA este una majora, de 75% - 80% in ceea ce priveste gasirea canalelor potrivite de distributie.

 

Articolul complet despre investitia in ferma de bizoni de langa Oradea se regaseste in editia 76 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Marius Jianu

 

 



Poti fi interesat si de