Carnea da nastere la dezbateri aprinse in Spania, tara jambonului

Carnea da nastere la dezbateri aprinse in Spania, tara jambonului


Cresterea vitelor in regim intensiv si impactul acestui sector asupra mediului au inflamat dezbaterea politica in Spania, primul consumator de carne din Europa, pe fondul diviziunilor existente in interiorul coalitiei aflate la putere, transmite AFP.

Ministrul Consumului, Alberto Garzón, a fost cel care a dat semnalul de atac asupra a ceea ce acesta a numit supraproductia de carne din tara sa, intr-un interviu publicat, dupa Craciun, in cotidianul britanic "The Guardian".

 

"Abia recent am inceput sa examinam impactul lantului de productie a carnii, in special a carnii de vita", a declarat Alberto Garzón pentru cotidianul britanic, adaugand ca in Spania acest subiect a fost mult timp unul "tabu".

 

Garzón, de profesie economist, are in vedere in special fermele uriase ('macro-granjas'), acele facilitati gigantice de crestere a vitelor care cunosc in prezent o dezvoltare accelerata in Spania.

 

Companiile de acest tip "gasesc un sat intr-o zona de populata a Spaniei si pun acolo 4.000, 5.000 sau chiar 10.000 de capete de vite. Acestea polueaza solul, polueaza apa, si apoi exporta aceasta carne de calitate inferioara care provine de la animale maltratate", a adaugat Garzón.

 

Reluate de presa spaniola, dupa sarbatori, declaratiile lui Garzón, liderul formatiunii Izquierda Unida (IU), aliata cu partidul socialist spaniol (PSOE) in cadrul coalitiei guvernamentale, au declansat critici aprinse din partea asociatiilor crescatorilor de animale, cum este de exemplu UPA (Uniunea Micilor Agricultori).

 

"In Spania nu exista animale maltratate", precizeaza UPA, denuntand o serie de "minciuni" si "exprimari nepotrivite", care ar putea avea "efecte dezastruoase asupra exporturilor spaniole de produse din carne".

 

Este vorba de un "atac impotriva agricultorilor" si "impotriva imaginii Spaniei", a reactionat, la randul sau, liderul opozitiei Pablo Casado (Partidul Popular). Chiar si unii politicieni socialisti, conducator ai regiunilor a caror economie se bazeaza pe cresterea vitelor, au cerut demisia lui Alberto Garzón.

 

In fata acestui val de critici, purtatorul de cuvant al guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, a vorbit de "o opinie personala" a ministrului Consumului. Executivul "sustine cresterea animalelor, care are o contributie decisiva asupra economiei, asupra exporturilor noastre si a coeziunii teritoriale a Spaniei", a subliniat Rodriguez.

 

Alberto Garzón a provocat, inca din luna iulie, panica in interiorul Executivului denuntand "supraconsumul" de carne din Spania. Atunci, premierul Pedro Sanchez, in dorinta de a linisti sectorul carnii, a marturisit ca nu poate rezista la o "coasta de vita".

 

In opinia lui Salvador Calvet, profesor la Universitatea din Valencia si specialist in sectorul carnii, aceste dispute se explica prin importanta culturala si economica a cresterii animalelor, care asigura un mijloc de trai pentru numeroase familii din Spania.

 

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), sectorul carnii din Spania reprezinta aproximativ 2,5 milioane de locuri de munca directe si indirecte si exporturi de aproape noua miliarde de euro. In plus, acest sector marcat de un grad crescut de industrializare, este in plin avant, potrivit datelor Universitatii Oxford, productia de carne a Spaniei s-a multiplicat de 10 ori in ultimii 60 de ani, cu mult fata de situatia din alte tari europene.

 

FAO sustine ca un spaniol consuma, in medie, 98,8 kilograme de carne pe an, fata de o medie de 42 de kilograme la nivel mondial. Asta face din Spania primul consumator de carne din Europa, pe cap de locuitor, urmata de Portugalia (94,7 kilograme) si Polonia (88,5 kilograme).

 

Acest consum este echivalent cu peste 270 de grame pe zi, "in conditiile in care recomandarile stiintifice internationale vorbesc de 300 de grame pe saptamana", precizeaza Greenpeace, care vorbeste de consecintele devastatoare ale acestui supraconsum si isi exprima sprijinul fata de ministrul Alberto Garzón.

 

Dezbaterile cu privire la subiectul carnii ar putea sa influenteze, insa, urmatoarele alegeri, incepand cu cele locale din 13 februarie in regiunea rurala Castilia si León, cu riscul de a fragiliza alianta intre socialisti si Podemos.

 



Poti fi interesat si de