Carnea, zaharul si orezul s-au scumpit cel mai mult in aprilie, la nivel mondial

Carnea, zaharul si orezul s-au scumpit cel mai mult in aprilie, la nivel mondial


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut in luna aprilie, dupa 12 luni consecutive de scadere, dar cu toate acestea este in continuare cu aproximativ 20% sub nivelul record din in luna martie 2022, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna aprilie 2023, acest indice a crescut cu 0,6% comparativ cu luna martie, pana la 127,2 puncte, de la nivelul de 126,5 puncte inregistrat in luna martie.

 

Potrivit agentiei cu sediul la Roma, cresterea din luna aprilie reflecta preturile mai mari la zahar, carne si orez, care au contracarat scaderile la cereale, lactate si uleiuri vegetale.

 

'Pe masura ce economiile isi revin din incetinirile semnificative, cererea va creste, exercitand presiuni in sus asupra preturilor la alimente', a spus economistul sef de la FAO, Maximo Torero.

 

Cresterea de luna trecuta a pretului mondial al alimentelor a fost cauzata, in principal, de un avans de 17,6% al pretului zaharului, care a atins cel mai ridicat nivel de dupa luna octombrie 2011. FAO a spus ca aceasta crestere are legatura cu ingrijorarile referitoare la livrari mai mici dupa revizuirea, in jos, a estimarilor de productie in India si China, precum si a unor productii sub asteptari in Thailanda si Uniunea Europeana.

 

De asemenea, preturile la carne au crescut cu 1,3% comparativ cu luna martie, in timp ce preturile la lactate au scazut cu 1,7%, cele la uleiuri vegetale au scazut cu 1,3% iar cele la cereale s-au redus cu 1,7%, in conditiile in care s-a inregistrat un declin pentru majoritatea cerealelor, care au contracarat majorarea preturilor la orez.

 

'Cresterea pretului orezului este extrem de ingrijoratoare si este esential ca initiativa Marii Negre sa fie reinnoita pentru a evita orice alta majorare a preturilor la grau si porumb', a subliniat Maximo Torero.

 

Separat, FAO a dat vineri publicitatii un raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO prognozeaza ca, in 2023, productia mondiala de grau ar urma sa fie 785 milioane de tone, usor mai mica decat cea din 2022 dar chiar si asa va fi a doua cea mai mare productie de grau inregistrata vreodata in istorie.

 

De asemenea, Organizatia cu sediul la Roma si-a imbunatatit si estimarile privind productia mondiala de cereale in 2022 pana la 2,785 miliarde de tone, de la 2,777 miliard de tone cat estima anterior ceea ce inseamna ca a fost cu doar 1% mai mica decat cea din 2021.



Poti fi interesat si de