Carne in laborator pentru consumatorii preocupati de protejarea mediului

Carne in laborator pentru consumatorii preocupati de protejarea mediului


Un start-up olandez se pare ca a gasit o solutie pentru consumatorii preocupati de protejarea mediului care au dificultati sa renunte la produsele animale - carnea de porc cultivata in laborator, care nu dauneaza nici animalelor, nici planetei, relateaza Thomson Reuters Foundation.

Meatable va dezvalui in aceasta vara primul sau prototip de carne de porc realizata in totalitate din celule animale cultivate, in locul celei provenind de la animale sacrificate, a anuntat directorul executiv al companiei.

 

Spre deosebire de alte companii din America, Europa si Israel care se intrec pentru a dezvolta "carne curata", prietenoasa cu mediul, carnea de porc realizata de Meatable nu foloseste ser animal, un fluid derivat din sange.

 

"Incercam sa ajutam la rezolvarea unora dintre cele mai importante provocari din lume... nu vrem doar sa facem unul sau doi hamburgeri, vrem sa schimbam lumea", a declarat Krijn de Nood, CEO al companiei care a strans 10 milioane de dolari in decembrie de la investitori printre care si Comisia Europeana.

 

Cu o singura celula provenita de la un animal viu "intr-un mod complet nedureros", Meatable poate produce loturi mari de celule necesare pentru a produce carne "in cateva zile pana la cateva saptamani" in loc de cateva luni, potrivit companiei.

 

Tehnologia a fost introdusa pentru prima data de universitatile Stanford si Cambridge si se bazeaza pe o descoperire despre manipularea celulelor vii, recompensata in 2012 cu premiul Nobel.

 

"Carnea curata" este sustinuta de oameni de stiinta si specialisti in protectia mediului atribuindu-i-se un rol potential marcant in lupta contra schimbarilor climatice.

 

Cresterea animalelor contribuie cu aproximativ 14,5 procente la cantitatea de emisii gaze cu efect de sera responsabile pentru incalzirea planetei, conform Organizatiei Natiunilor Unite, iar terenurile utilizate in acest scop reprezinta o cauza semnificativa a defrisarilor, noteaza Thomson Reuters Foundation.

 

Companii precum Aleph Farms si Memphis Meats incearca sa obtina carne de vita si de pasare prin cultivarea celulelor animale in vase Petri si apoi in bioreactoare de mari dimensiuni, similare cuvelor de fermentatie utilizate pentru productia de bere.

 

Costurile astronomice de productie au scazut, de la cel al unui burger cultivat in laborator in 2013, care a costat 280.000 de dolari, pana la aproximativ 100 de dolari pe kilogram de carne cultivata.

 

Insa, obstacolele se mentin. Crescatorii de vite din America fac presiuni pentru o legislatie care ar impiedica utilizarea cuvantului "carne" pentru a descrie carnea pe baza de plante sau cultivata in laborator deoarece, in opinia lor, aceasta "nu este derivata din animale nascute, crescute si recoltate in mod traditional".

 

Productia de carne cultivata cu un aport masiv de energie poate de asemenea sa stimuleze si mai mult incalzirea globala pe termen lung in comparatie cu unele metode de crestere a vitelor in cazul in care lumea esueaza pe calea reducerii emisiilor de carbon, potrivit unui studiu publicat in 2019 si realizat de Oxford Martin School din Marea Britanie.

 

Exista de asemenea concurenta, din partea produselor din carne pe baza de plante, care isi imbunatatesc gustul si textura pentru a imita carnea.

 

De Nood, fost consultant la compania McKinsey, a declarat ca produsele Meatable se adreseaza consumatorilor carora le place carnea, dar "se simt din ce in ce mai incomodati de modul in care aceasta este produsa". Un sentiment cu care Nood este familiarizat. "Mananc din ce in ce mai putina carne... dar uneori mi-e pofta de-un hamburger", a spus el razand.

 

Compania isi concentreaza atentia asupra generatiilor tinere, care sunt din ce in ce mai preocupate de schimbarile climatice, a spus el amintind un mesaj pe care l-a primit recent de la un investitor. "Fiul meu de 13 ani tocmai a renuntat la carnea de vita dupa ce a citit despre impactul pe care il au vacile asupra schimbarilor climatice si astfel am cazut de acord ca urmatoarea lui friptura va fi crescuta in laborator", mentiona textul.

 

"Cred ca acesta este consumatorul nostru tinta", a subliniat De Nood.



Poti fi interesat si de