Carnatii de Plescoi obtin IGP si devin recunoscuti la nivel european

Carnatii de Plescoi obtin IGP si devin recunoscuti la nivel european


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, in cadrul caruia „Carnatii de Plescoi” (IGP) au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.

 

Produsul „Carnatii de Plescoi” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019.

 

Asociatia pentru promovarea carnatilor de Plescoi, infiintata in anul 2009, a solicitat protectia la nivel european din dorinta de a duce mai departe traditia si de a pastra gustul autentic al carnatilor de Plescoi.

 

Carnatii de Plescoi sunt carnati afumati din carne de oaie si vita. Proportia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vita de maxim 45%. Sezonier, toamna - iarna, carnea de oaie se poate inlocui in proportie de maxim 10% cu carnea de capra fara a se modifica semnificativ proprietatile organoleptice.

 

Carnatii de Plescoi se fabrica si se comercializeaza sub doua tipuri: afumati si crud uscati afumati. Ambele tipuri sunt iuti datorita ardeiului iute rosu din compozitie. Acestia au o suprafata curata, intacta si nelipicioasa, iar in sectiune au consistenta legata, densa si uniforma atat pe margine, cat si in mijloc.

 

Carnatii de Plescoi afumati se prezinta sub forma cilindrica; siraguri lungi, portionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame.

 

Carnatii de Plescoi crud uscati afumati se prezinta sub forma aplatizata; siraguri lungi, portionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame.

 

Toate etapele procesului de productie pentru obtinerea Carnatilor de Plescoi se desfasoara in aria geografica delimitata.

 

Reputatia produsului Carnati de Plescoi si dezvoltarea ulterioara a productiei acestora poate fi atribuita faptului ca este un produs regional de traditie. Reteta a fost transmisa din tata in fiu, deoarece prepararea carnatilor si valorificarea lor era principala sursa de venit a localnicilor din Plescoi.

 

Carnatii de Plescoi se disting de alti carnati din aceeasi categorie prin gustul specific datorat combinatiei dintre carnea de oaie/capra, vita, ardei iute, sare (amestec de sarare), usturoi si cimbru.

 

Romania mai are cinci produse inregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni –Indicatie Geografica Protejata (2011), Salam de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata (2016), Novac afumat din Tara Barsei -Indicatie Geografica Protejata (2017), Scrumbie de Dunare afumata - Indicatie Geografica Protejata(2018) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016).

 

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru inca cinci produse in scopul dobandirii protectiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Telemea de Sibiu, Cascaval de Saveni, Salata cu icre de stiuca de Tulcea, Placinta dobrogeana si un produs Salata traditionala cu icre de crap pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata.

 

 



Poti fi interesat si de