Carmistin The Food Company a investit aproape 80 milioane euro în cea mai complexă unitate de producţie carne pasăre din Sud-Estul Europei

Carmistin The Food Company a investit aproape 80 milioane euro în cea mai complexă unitate de producţie carne pasăre din Sud-Estul Europei


În urma unei investiţii de circa 80 milioane euro, Carmistin The Food Company a inaugurat, la Frânceşti, jud. Vâlcea, cea mai complexă facilitate de producţie carne pasăre din regiune şi una dintre cele mai mari existente la nivelul Uniunii Europene.

Odată cu finalizarea acestui proiect, dezvoltat pe un teren de 6 ha şi având o suprafaţă totală construită de 25.000 mp, Grupul Carmistin a devenit cel mai performant producător de carne pasăre din ţara noastră, cu o capacitate de producţie de 120.000 tone carne/an, potrivit informaţiilor furnizate de companie.

 

„Această investiţie a fost considerată impetuos necesară pentru consolidarea brandului, pentru creşterea producţiei şi pentru a deveni numărul 1 în producţia de carne de pasăre în România, în ceea ce priveşte cota de piaţă. În acest moment, prin facilitățile pe care le deținem, am devenit numărul unu în producția de carne de pasăre din România, cum de altfel suntem la nivel de grup Carmistin la producția de hrană pe care o dezvoltăm pentru piața locală”, spune Gabriel Crăciun, Director General
Divizie Pui în cadrul Carmistin The Food Company.

 

Dotări performante pentru optimizarea producţiei

 

Noua facilitate are o capacitate impresionantă: 13.500 de capete pe oră, procesate în două schimburi, fiind rezultatul unui plan de modernizare care integrează inovația, eficiența energetică și trasabilitatea completă a produselor.

 

Echipamentele, majoritatea funcţionând cu ajutorul inteligenţei artificiale, au fost alese pentru eficienţa şi siguranţa alimentară sporite şi pentru o cât mai bună optimizare a proceselor. Astfel, sistemul de transport al păsărilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant în materie de bunăstare a animalelor - un aspect deosebit de important pentru Carmistin The Food Company şi pentru brandul său de top, La Provincia. În plus, proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Marel, cel mai mare furnizor de tehnologii integrate pentru abatorizarea păsărilor din lume.

 

Softul Impaq generează informaţii despre modul de lucru din partea primară de procesare şi face posibilă analiza în timp real a eficienţei echipamentelor, dar şi reducerea timpilor de staţionare. Sistemul Iris, la rândul lui, asigură automat selecţia carcaselor pe clase de calitate, ajutând la optimizarea producţiei, dar şi la depistarea cauzelor de declasare, în vreme ce un ansamblu de 5 roboţi de calibrare integraţi în flux face posibilă optimizarea greutăţilor pe tipuri de produs.

 

Din noua unitate de producţie compania livrează deja produsele sub brandul La Provincia pentru piaţa internă, dar şi produse pentru export, în peste 30 de ţări, de la carne proaspătă, la o gamă variată de piese tranşate, adaptate tuturor cerinţelor şi preferinţelor consumatorilor de pretutindeni.

 

„Remarcăm un interes din ce în ce mai mare pentru sortimentele specializate, cum ar fi produsele tranșate și ambalate individual, care oferă confort și versatilitate în pregătirea mesei. A scăzut consumul de pui grill în favoarea produselor tranșate, deoarece consumatorul vrea să cumpere piese din ce în ce mai mici, pentru un singur moment de consum. În acest moment, suntem singurul producător din România de carne de pasăre care a avut curajul să investească în pui bio. Este o piață incipientă, nu aș putea să spun că volumele sunt fantastice sau că din punct de vedere financiar merită, dar credem că este un pas și că în viitor acest produs va fi din ce în ce mai apreciat și în România, așa cum se întâmplă pe piețele vest-europene”, adaugă Gabriel Crăciun.

 

În România, consumul de carne de pasăre a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, consolidându-şi poziţia ca principala sursă de proteină animală. Pentru Carmistin The Food Company, această tendinţă este confirmată de rezultatele
comerciale înregistrate în ultimii 3 ani, cu o creştere care reflectă încrederea consumatorilor în brandul propriu, La Provincia.

 

Lanţ alimentar complet integrat

 

Proiectul de la Frânceşti a fost gândit şi construit pe modelul de lanţ alimentar complet integrat, promovat de Grupul Carmistin încă de acum două decenii şi care, în armonie cu tendinţele globale, astăzi se traduce prin inovaţie, prospeţime şi un mod responsabil şi durabil de a asigura producţie şi de a face agricultură. Astfel, compania şi-a consolidat simultan întreg lanţul de valoare, de la producţia de inputuri agricole (cereale, seminţe, furaje) şi incubatoare, la ferme de reproducţie şi creştere, procesare, ambalare, logistică, distribuţie şi retail propriu, dezvoltând propria reţea de magazine la nivel naţional.

 

Execuţia proiectului de la Frânceşti a fost asigurată în perioada 2022 - 2025 de o echipă internă formată din circa 10 persoane, care au avut sprijinul a zeci de specialişti şi colaboratori externi din toată lumea.

 

„A fost un parcurs dificil pentru fiecare dintre noi, dar rapid, încă din faza de studiu de fezabilitate/proiectare. Inițial, planul viza doar extinderea capacității unei unități existente, dar am ajuns la a treia mărire de capacitate. În octombrie 2022, s-a dat startul începerii lucrărilor, în următorul an nu mai puțin de 130 camioane cu utilaje așteptau să fie montate, iar în 23 august 2024, unitatea a început să funcționeze”, povestește Oana Petre, manager de proiect al unității de producție din Frâncești.

 

Pe lângă creşterea capacităţilor de producţie, noua fabrică generează şi un puternic impact socio- economic în zonă, funcţionând în prezent cu o echipă de aproape 1.000 de oameni, din care 600 noi angajaţi, în urma unui intens proces de recrutare desfăşurat pe parcursul ultimelor luni. La nivel național, companiile din cadrul grupului numără aproximativ 4.600 de angajați.  „O astfel de investiţie este dovada că inovaţia şi tehnologia de ultimă generaţie pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabilă a unui business autohton de amploare. Odată cu proiectul de la Frânceşti, vom redefini nu doar standardele în producţia locală de hrană, ci şi modul în care este percepută industria alimentară. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company şi, în mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost şi va rămâne mereu o experienţă unică - umană, profesională şi de viaţă. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru că au înţeles faptul că, în centrul tuturor preocupărilor noastre, se află permanent grijă de a asigura în piaţă hrană la cele mai înalte standarde de calitate, încredere şi siguranţă”, declară Justin Paraschiv, fondator şi preşedinte Carmistin The Food Company.

 

Strategie pentru obținerea independenței energetice

 

Noua unitate de producție din Frâncești este autonomă din punct de vedere energetic, iar emisiile de CO2 sunt cu 40% mai mici. Concret, producătorul instalează o centrală electrică fotovoltaică ce va asigura producerea de energie din surse regenerabile, pentru autoconsum, care va duce la o reducere a cheltuielilor cu energia cu peste 960 de mii de lei anual.

 

„Instalăm un sistem de panouri fotovoltaice la nivelul acoperișului, un acoperiș care are în jur de 20 de mii de metri pătrați. Puterea instalată va fi de circa 900 KWP ceea ce ar asigura aproximativ 10% din consumul de energie al unității de procesare. Totodată, implementarea unor puncte de recirculare și reutilizare a apei în procesul tehnologic, în instalația de deshidratare a nămolului, prin utilizarea eficientă a apei în întreg procesul de producție și utilizarea apei pluviale în irigația vegetației din incintă - au condus la un consum de 10 l apă/cap pui, cel mai bun consum înregistrat în România în unități similare”, explică Oana Petre

.

Investițiile în extindere nu se opresc

 

Grupul Carmistin The Food Company cuprinde peste 50 companii active în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Pentru 2025, compania și-a stabilit obiective ambițioase: peste 74 de milioane de păsări procesate anual, extinderea rețelei de ferme, dezvoltarea unei capacități consolidate în sectorul porcin și creșterea echipei la peste 4.400 de angajați.

 

„Sacrificăm în medie 190 de mii de pui pe zi, și mai trebuie să creștem cam cu 10% și să ajungem în 220 de mii pe zi. Plus că în acest moment lucrăm cinci zile pe săptămână, dar săptămâna are șapte, deci mai este loc de extindere a producției. Sunt bugetate investiții de încă șapte milioane de euro, pentru că în această industrie, în permanență trebuie să te dezvolți, să inovezi, să te aliniezi cu cele mai noi tehnologii din piață, astfel încât să obții cele mai bune rezultate”, explică Gabriel Crăciun.

 

Până la finalul anului 2026, Carmistin și-a propus să devină cel mai mare producător de proteină animală din România prin integrarea lanțului de producție pe toate liniile deținute, respectiv pui, porc, agri-cultură și producția de furaje și energie verde.

 

Evoluția consumului de carne

 

Un raport comun al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anticipează că, până în 2032, consumul de carne de pasăre va crește cu 15% la nivel mondial, devenind principala sursă de proteine din carne.

 

În contrast, se așteaptă creșteri mai modeste pentru carnea de porc (11%), vită (10%) și oaie (15%). Se estimează că, până atunci, carnea de pasăre va reprezenta 41% din proteinele consumate din toate sursele de carne, urmată de carnea de porc, vită și oaie.

 

La nivelul Uniunii Europene, producția de carne de pui a continuat să crească în 2024 și 2025, susținută de o cerere internă puternică. Polonia a rămas cel mai mare producător de carne de pui din UE, reprezentând peste 22% din producția totală a Uniunii. Se estimează că în 2024 consumul de carne de pui în UE a crescut cu 1,6%, iar în 2025 va creşte cu încă 0,5%. Datele arată că această creștere este strâns legată de evoluția demografică, iar consumul pe cap de locuitor este de așteptat să crească ușor. În ceea ce privește România, jumătate dintre românii din mediul urban consumă carne de pui o dată pe săptămână, media de consum fiind de trei ori pe săptămână. Cel mai consumat tip de carne de pui este pieptul dezosat, urmat de pulpele de pui superioare, pulpele de pui dezosate și ficățeii de pui. Pentru majoritatea românilor, locul preferat de achiziție al cărnii de pui este hiper/supermarketul. Locurile mai puțin cunoscute sau mai nișate (târguri, piețe, magazinele proprii ale producătorilor) sunt mai puțin frecventate pentru achiziția de carne de pui.

 

Anul 2024 a fost unul de progres semnificativ pentru industria avicolă din România, marcat de creșterea producției, previziuni economice pozitive și un accent puternic pe sustenabilitate. În 2024, producția de carne de pasăre din România a ajuns la 516.883 tone, marcând o creștere de 5% față de 2023. Această evoluție pozitivă a fost însoțită de o creștere a numărului de păsări sacrificate, totalizând 316 milioane de capete în 2024, față de 300 de milioane în 2023.

 

Conform raportului Global Agricultural Information Network (GAIN) al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), industria românească a cărnii de pui își va continua traiectoria ascendentă, cu o creștere estimată de 2,7% în 2025. Această evoluție pozitivă este atribuită cererii constante a consumatorilor și prețurilor favorabile la furaje. În 2023, un român a consumat în medie 29,23 kilograme de carne de pasăre, continuând tendința ascendentă din anii precedenți.



Poti fi interesat si de