Carmangeria Stöckle. Doar productia de mezeluri bune nu este suficienta

Carmangeria Stöckle. Doar productia de mezeluri bune nu este suficienta


Atuul majoritatii fabricilor de carne este calitatea ridicata a produselor. Insa intr-o industrie bazata pe competitie, balanta este inclinata tot mai mult spre succes datorita proceselor de lucru. Din acest motiv, Carmangeria Stöckle mizeaza pe sistemul ERP de la CSB, pentru a veni in intampinarea cerintelor ridicate ale fabricii si pentru a contracara cresterea costurilor, prin sporirea eficientei si automatizare.

Este importanta nu doar optimizarea proceselor individuale, ci contributia per ansamblu a sistemului IT la crearea valorii adaugate. Procesatorul de carne Stöckle forteaza digitalizarea si face asta, mizand pe solutia software ERP de la CSB-System.

 

„In ultimii ani am crescut in mod semnificativ gradul de utilizare a solutiei software. Suntem nevoiti sa impulsionam procesele digitale, pentru ca dorim sa raspundem cat mai repede posibil intrebarilor clientilor nostri privind produsele, specificatiile, disponibilitatea, preturile sau conditiile. In calitate de factor de decizie, am nevoie de raspunsuri clare. Rapid. Iar in CSB-System, datele in timp real sunt la o distanta de doar cateva clicuri“, sustine directorul firmei, Christian Stöckle.

 

Christian, in varsta de 33 de ani, conduce afacerea de familie de marime mijlocie impreuna cu fratele sau mai mare cu unsprezece ani, Stefan, acestia reprezentand deja a treia generatie de management in familie. Complexitatea afacerii nu este de neglijat: Stöckle livreaza peste 3.000 de produse catre mai mult de 1.000 de clienti, printre care unitati gastronomice, cantine, spitale, magazine en-gros si retaileri de alimente. Asadar, solutia software joaca un rol decisiv in strategia fratilor Stöckle. „Suntem macelari trup si suflet, am invatat meseria de la zero si am obtinut titulatura de maestri. Insa pentru aspectul comercial si pentru fluxurile lantului de creare a valorii adaugate avem nevoie pur si simplu de un sistem bun“, explica Christian Stöckle.

 

Solutia software tine sub control complexitatea

Stöckle abatorizeaza in lohn, dar transeaza si proceseaza semicarcasele in unitatea proprie si fabrica apoi produse crud-uscate, fiert-afumate si specialitati din carne. Productia de salam – feliat sau la baton intreg – ocupa un volum de 30 de tone pe saptamana, in functie de comenzi. Firma Stöckle deruleaza etichetarea tot in conformitate cu cerintele clientilor. „Acesta este si punctul nostru forte: flexibilitatea. In productia de mezeluri folosim gramaje speciale si retete speciale, pe care le dezvoltam impreuna cu clientii.“

 

Din acest motiv, solutia software ERP este deosebit de importanta in productie. Aceasta este utilizata in combinatie cu PC-urile industriale de la CSB in numeroase puncte, unde furnizeaza angajatilor informatii precise privind activitatile urmatoare, retetele si instructiunile procedurale. Acest mod de operare aduce cu sine avantaje semnificative, pentru ca, in contradictie cu procesele manuale, in cazul fluxurilor bazate pe IT scade probabilitatea erorilor de introducere si transfer. Asadar, principiul de baza – procesarea si obtinerea informatiilor fara utilizarea hartiei – este prezent in intregul flux de productie: incepand de la controlul de intrare a marfii, documentatia pentru controale externe, planificarea productiei si nivelul statiilor de lucru, sarjarea si mixarea condimentelor, cu toate valorile predefinite si cu tolerantele care trebuie respectate, pana la iesirea marfii.

 

Identificati abaterile in sistemul ERP datorita datelor privind greutatea

Greutatea produselor crude in intregul proces este un indicator important, daca nu chiar decisiv. Greutatea este inscrisa in mod constant la rack-urile CSB, spre ex. in sectia de umplere, dupa procesul de umplere si imediat dupa afumare. Inainte de a depozita marfa ambalata in depozitul frigorific are loc o noua cantarire, pentru a constata eventualele pierderi din timpul ambalarii si pentru a avea evidenta exacta asupra stocului de produse finite.

 

Toate datele sunt disponibile in mod central in sistemul ERP si sunt preluate pentru a analiza influenta parametrilor materiei prime sau de productie asupra randamentului sau calitatii produselor finale. Aceste informatii sunt esentiale pentru procesatorul de carne, precum si pentru comparatia nominala-reala in calculatie. In acest mod se poate constata unde exista deviatii fata de pierderile normale si daca pasii de proces individuali difera fata de standard.

 

In plus, faptul ca datele proceselor si ale produselor, precum si indicatorii de performanta relevanti in plan decizional sunt disponibili online reprezinta un mare ajutor. Astfel, factorii de decizie pot interveni cu precizie in punctele in care exista abateri, initiind masurile de optimizare corecte. Fara o solutie software, acest lucru ar fi precum cautarea acului in carul cu fan, afirma Christian Stöckle.

 

csb 2

 

Imaginea digitala a carmangeriei este intotdeauna la zi

Fluxurile de date integrate dintre toate sectiile imbunatatesc transparenta si faciliteaza monitorizarea in timp real a productiei: „Deoarece am reunit toate procesele intr-un singur sistem ERP, datele noastre sunt mereu actuale – avand astfel in permanenta controlul asupra fabricii.“ Administratorul poate vedea „in direct“, prin intermediul inregistrarilor din sistemul ERP, unde se afla articolele si care este stadiul de productie al acestora.

 

Aceasta imagine digitala a carmangeriei reprezinta o parghie importanta pentru a evalua productivitatea sectiilor, pentru a tine sub control costurile cu produsul si salariile si pentru a asigura rezultatul operational. Evaluarile pot fi accesate oricand si de oriunde – indiferent daca administratorul este acasa sau la birou.

 

Acest lucru ajuta inclusiv la comunicarea cu clientii. Spre exemplu, in cazul unei reclamatii se poate vedea rapid care numar de partida a ajuns la client, care este data de valabilitate minima etichetata si daca alti clienti au primit acelasi produs.

 

Trasabilitatea produselor si a proceselor rezulta din inscrierea consecventa a datelor aproape de la sine, deoarece fluxurile de marfa sunt documentate fara lacune. Acest lucru este valabil inclusiv pentru actualitatea stocurilor de depozit, ceea ce, tinand cont de volumul de marfa urias utilizata in industria carnii, reprezinta un subiect esential.

 

Angajatii trebuie sa aiba o activitate cat mai usoara

Datorita strategiei IT, obiectivul conducerii firmei Stöckle este mereu de a usura activitatea angajatilor din productie. Si asta deoarece deficitul de specialisti se poate observa tot mai mult, chiar si in companiile bine organizate.

 

In aceasta situatie conteaza mult ca sistemul este usor de utilizat si contribuie la standardizarea proceselor. Un exemplu: inca de la inceputul activitatii, la rack-urile CSB sunt disponibile listele de sarje pentru ziua respectiva, astfel ca fiecare angajat din productie stie exact ce urmeaza si cum trebuie rezolvat job-ul respectiv. Intrebarile inutile, etapele de lucru redundante sau chiar erorile pot fi astfel practic excluse.

 

Un alt exemplu in acest sens este partea de picking. Aici, angajatii dotati cu scannere mobile sunt ghidati prin depozitul frigorific. Sistemul ERP afiseaza pe scannere, printre altele, datele clientului si datele articolului si ghideaza apoi angajatii prin depozitul frigorific, pe rute optimizate.

 

Sfera de functii previne solutiile insulare complicate

Stöckle si-a optimizat sistemul ERP in asa maniera, incat firma poate lucra tot mai productiv si se poate dezvolta in continuare, in ciuda complexitatii. „In ciuda cerintelor noastre ridicate, sfera de functii a sistemului aproape ca nu poate fi epuizata. Acest lucru ne ofera flexibilitate maxima. Indiferent ca este vorba despre Resurse Umane cu Salarii si indemnizatii, Aprovizionare, Planificarea productiei, Etichetarea si Marcarea pretului, Achizitia de vite sau Vanzarea in magazine, putem acoperi toate cerintele si evitam astfel solutiile complicate.“

 

Un alt proiect avut in vedere este Optimizarea circuitelor. Fiind o companie orientata spre livrare, cu un parc auto ce cuprinde 15 vehicule, Christian Stöckle intrevede un potential de economisire enorm pe partea de logistica si personal. Fratii Stöckle au identificat un subiect strategic: conexiunea cu magazinul online pentru clienti. Tatal administratorilor de astazi a gasit partenerul tehnologic strategic pentru dezvoltarea viitoare inca de acum 30 de ani: in 1992, Ambrosius Stöckle s-a decis pentru prima data sa achizitioneze solutia software ERP oferita de CSB.



Poti fi interesat si de