Capturile de peste din Delta Dunarii, in scadere

Capturile de peste din Delta Dunarii, in scadere


Media raportarilor oficiale facute de pescarii membri ai unei asociatii din Delta Dunarii a ajuns, anul trecut, la doua tone de peste pe an, cu aproape 25% mai mica decat cea din anii precedenti, situatia fiind explicata atat prin criza sanitara, cat si prin lipsa unor masuri de sprijinire a domeniului.

Presedintele Asociatiei Golovita, Catalin Balaban, a declarat ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat pestele cu valoare economica este prins tot mai rar in plasele pescarilor.

 

“Doar 5% din raportari inseamna crap, somn si stiuca. De la an la an, capturile la pestele bun sunt tot mai mici, iar carasul si platica, cu un pret de piata mic, sunt in procente tot mai mari. Acum 15 ani, de exemplu, proportia dintre pestele valoros si cel cu valoare mica era de 50-50”, a afirmat Balaban.

 

El a explicat capturile mici inregistrate anul trecut inclusiv prin criza sanitara, care a restrictionat activitatea restaurantelor.

 

“Anul trecut, s-a pescuit selectiv, pentru ca pescarii nu aveau unde sa-si vanda pestele. Au pescuit doar pentru consumul familial. Este o perioada foarte grea pentru toata lumea. Din pacate, nici statul nu a venit in sprijinul pescarilor pentru a duce traditia mai departe. Pana la debutul pandemiei, am cerut in timpul fiecarei intalniri cu autoritatile subventii pentru perioada de inactivitate, subventie pentru kilogramul de peste raportat. Asa am scoate la iveala piata neagra a pestelui si am creste veniturile pescarilor. Ei fac in continuare investitii in barci, in unelte de pescuit”, a mai spus presedintele Asociatiei Golovita.

 

Alti factori care determina scaderea resursei piscicole sunt poluarea apelor, supraexploatarea, dar si lipsa decolmatarilor care ar duce la crearea unor spatii propice pentru reproducerea speciilor, potrivit sursei citate.

 

Acestora li se adauga o specie de peste provenita dintr-un fluviu care se varsa in Marea Neagra si care se dezvolta excesiv in rezervatie, guvidul de Amur, potrivit cercetatorului Institutului National Delta Dunarii (INDD), Gabriel Lupu.

 

“Guvidul de Amur, specie de peste cu talie medie sau mica, semnalata in Delta in anul 2007 de colegul nostru, Aurel Nastase, consuma absolut tot, toate tipurile de icre pe care le intalneste, toate tipurile de alevini, pesti in stadiul larvar, mananca larvele de broaste, pontele lor. Specia este in crestere exponentiala. Sunt puse in pericol speciile autohtone de pesti care depun icre in Delta. Ne vom trezi in situatia in care anumite specii dispar din cauza unui asemenea daunator”, a declarat reprezentantul INDD.

 

Infiintata in anul 2007, Asociatia Golovita numara 66 de pescari din Jurilovca, Sarichioi si Ceamurlia de Jos.

 



Poti fi interesat si de