Campanie APCPR de sustinere a programului Carne de porc din ferme romanesti

Campanie APCPR de sustinere a programului Carne de porc din ferme romanesti


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania a demarat o campanie de sustinere a Legii privind Programul Carne de porc din fermele romanesti, criticand vehement informatiile potrivit carora actul normativ ar fi fost initiat cu dedicatie pentru ferma pe care fiul lui Liviu Dragnea o are in comuna Salcia, din Teleorman.

carne porc2Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania a demarat o campanie de sustinere a Legii privind Programul Carne de porc din fermele romanesti, criticand vehement informatiile potrivit carora actul normativ ar fi fost initiat cu dedicatie pentru ferma pe care fiul lui Liviu Dragnea o are in comuna Salcia, din Teleorman.


Prin Programul carne de porc din fermele romanesti, adoptat saptamana aceasta de Camera Deputatilor, guvernantii vor sa ii ajute pe fermierii care se plang sa ies pe minus dupa ce-si vand animalele. Aproape jumatate de miliard de euro ar putea fi platiti de la Executiv, in urmatorii patru ani, daca si Comisia Europeana va fi de acord.

Campania noastra vrea sa depaseasca aceasta perioada de tensiune in sistemul de informare a cetatenilor din Romania cu privire la utilitatea si destinatia legii. Exista un curent impotriva acestei legi, care nu este fundamentat, si care il are ca tinta pe domnul Dragnea si atat, fara sa faca o analiza a situatiei reale a sectorului de crestere a porcilor, a ceea ce s-a intamplat cu acest sector in ultimii ani, ce se intampla cu piata carnii de porc in ultimii ani, ce asteptari are populatia noastra de la producatorii de carne de porc. Si are o singura tinta: sa il decredibilizeze pe Dragnea. Noi suntem apolitici, dar consideram ca se deturneaza atentia de la un scop important pentru un sector major din agricultura Romaniei si se influenteaza populatia sa se ridice impotriva acestei legi, cand ea vine, de fapt, in sprijinul producatorilor, al celor peste 300 de producatori de tip comercial din Romania. Nu vorbesc despre ansamblul producatorilor sau al potentialilor producatori, care vor fi cointeresati de acest program, sa se apuce de cresterea porcilor, sustine Stanca Tudor, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

Potrivit actului normativ, se acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii grasi care se livreaza si se clasifica in abatoare autorizate.

Banii care vor veni ca sprijin pentru acoperirea cheltuielilor sunt absolut necesari dupa doi ani in care sectorul a lucrat in pierdere, fermierii au datorii la banca, au investitii neterminate, au o multime de probleme de ordin financiar, iar acesti bani ii vor ajuta sa isi dezvolte investitii viitoare, mai spune Stanca Tudor, care aminteste faptul ca si in Danemarca este in curs de aprobare in aceasta perioada o lege similara, prin care vor fi oferite ajutoare de stat fermierilor care se angajeaza sa creasca porci si sa nu ii exporte.

Legea privind Programul Carne de porc din fermele romanesti a fost adoptata de Camera Deputatilor si urmeaza sa mearga la promulgare la presedintele Romaniei, iar Comisia Europeana trebuie sa isi exprime acordul. Programul urmeaza sa se desfasoare in perioada 2017 2020, iar suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro si se asigura de la bugetul de stat.

Tot sectorul asteapta ca aplicarea legii sa se faca din semestrul al doilea, dar ne temem de aceste curente de interes, a conchis Stanca Tudor.



Poti fi interesat si de