Calitatea carnii de pui din supermarketuri, in atentia presei bulgare
Joi, 27 Februarie 2014
Joi, 27 Februarie 2014
O discutie aprinsa are loc in ultimele zile in presa din Bulgaria cu privire la siguranta si calitatea carnii de pui din supermarketuri. Potrivit unor specialisti, in majoritatea cazurilor aceasta carne este plina de hormoni care ar putea fi periculosi pentru sanatatea umana, in special in cazul copiilor.
Producatorii vor sa obtina cat mai repede profit si de aceea folosesc diferite medicamente, inclusiv hormoni, ca sa-si creasca mai repede pasarile, scrie joi cotidianul Trud. Potrivit unor medici, acesti hormoni ajunsi prin mancare in organismul copilului il fac sa ajunga mai repede la maturitate. In urma cu cateva luni, Anna Jukivskaia a palpat o umflatura in abdomenul fetei sale de 10 luni. Medicii i-au sfatuit pe parinti sa nu ii mai dea copilului mancarea ei favorita - carne de pui cu legume - si in cateva luni umflatura a disparut.
''In fiecare zi vad copii si tineri care sunt foarte mari pentru varsta lor, au maini si picioare enorme, iar o fata de opt ani avea deja ciclu menstrual'', afirma prof. Donka Baikova, specialist in dietologie.
Blago Djeiv, unul dintre producatorii bulgari de carne de pui recunoaste ca se folosesc medicamente pentru accelerarea cresterii animalelor. El sustine ca lucrurile stau mai prost cu carnea importata, care nu este supusa niciunui fel de control.
Ziarul 24 Ceasa scrie despre Simona (9 ani), careia medicii de la spitalul universitar "Maicin dom" din Sofia au constatat concentratii ale hormonului sexual estradiol de 10 ori mai mari fata de cele normale. Prin urmare, fata avea pieptul umflat, uterul de doua ori mai mare fata de cel normal si unul dintre ovare marit si el. La sfatul medicilor, Simona nu a mancat carne de pui timp de un an si nu a luat niciun fel de medicamente, iar concentratia hormonului a scazut si este aproape de cea normala.
Profesorul Milko Sirakov aminteste ca alaturi de hormoni, puilor le sunt administrate si antibiotice. Daca pasarea este sacrificata la scurt timp dupa ce a primit medicamente, acestea ajung in corpul uman, avertizeaza medicul. El spune ca efectul la adulti nu este atat de vizibil ca in cazul copiilor, pentru care pericolul este mai mare.
Agentia bulgara pentru siguranta alimentelor a dezmintit insa informatiile cu privire la folosirea unor hormoni la carnea de pui. Institutia a difuzat un comunicat de presa in care se afirma ca in ultimii 15 ani nu a fost constatat niciun caz de prezenta a unor hormoni la carnea de pui, nu numai in Bulgaria, ci in intreaga Uniune Europeana. Potrivit Agentiei, folosirea de hormoni la cresterea pasarilor este interzisa in Europa si SUA si sistemul RASFF arata ca nu a fost depistat niciun caz in UE.
Agentia sustine ca folosirea de hormoni este imposibila si din punct de vedere tehnic pentru ca aceste medicamente ar trebui injectate zilnic fiecareia dintre pasari.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...