CSB-System: O solutie pe placul tuturor
Miercuri, 20 Mai 2015
Miercuri, 20 Mai 2015
In cazul firmei Mischau GmbH & Co. KG totul se invarte in jurul Berlinului, atunci cand vorbim despre mezeluri sau specialitati din carne traditionale.
Aceasta afacere de familie este lider de piata pe segmentul de produse specific si totodata furnizor pentru comercianti cu amanuntul si firme de catering. Intre timp, firma a devenit cunoscuta in cele mai indepartate zone ale Europei in special pentru carnatii ce contin curry. In domeniul IT, cei doi nepoti ai fondatorului firmei, Britta si Richard Mischau, mizeaza inca din anul 1998 pe solutia oferita de CSB-System.
Calitatea si siguranta alimentara precum si trasabilitatea fara omisiuni a produselor reprezinta deziderate importante pentru conducerea superioara. Mischau a fost una dintre primele firme din Germania certificate ISO 9001, de curand realizandu-se si recertificarea IFS 6 de nivel superior.
Trasabilitatea asistata IT s-a bucurat de asemenea de un feedback pozitiv din partea organismelor de auditare: Avem la dispozitie toate datele necesare pentru a preintampina orice situatie, explica dl. Richard Mischau. Comerciantii cu amanuntul si discounteri precum EDEKA, Rewe, Kaufland si Penny au deplina incredere in produsele noastre de ani buni.
De asemenea, clientii din domeniul catering apreciaza grija deosebita cu care sunt produse aceste alimente. Contributia spitalelor si a caminelor de batrani se ridica la peste 50% din cifra de afaceri, iar tendinta este in crestere.
Nu trebuie omisa nici colaborarea cu renumitul local Curry36. Fundamentul pentru realizarea fara omisiuni a trasabilitatii celor 225 tone de carne si specialitati il reprezinta procesarea si documentarea consecventa a tuturor datelor relevante cu ajutorul soft wareului de bransa de la CSB-System. Prima inscriere a datelor se realizeaza direct la momentul receptiei marfurilor.
Daca receptia pieselor de carne impreuna cu alte materii prime trebuie realizata noaptea, atunci acestea sunt verificate imediat din punct de vedere calitativ cu ajutorul tehnicii IT si sunt prevazute cu o eticheta interna. Aceasta contine numarul de articol si denumirea, furnizorul si numarul de lot. Datele sunt transmise mai departe de la statiile CSB de inscriere a datelor din sarjare si din etapele urmatoare ale productiei pana la stadiul de marcare a preturilor. In sectiunea de picking, articolele sunt inscrise cu ajutorul terminalelor mobile, fiind apoi inregistrate automat in sistemul ERP, inclusiv cu informatii privind trasabilitatea. Navetele cu produse diferite obtin un numar propriu de lot care contine toate celelalte numere de lot ale articolelor existente in naveta.
Noi producem un numar mare de produse in sarje mici. Fiecare sarja este documentata cu exactitate astfel incat sa ne putem da seama foarte rapid ce fel de marfa si catre cine a fost livrata. Daca este necesar, putem organiza fara probleme o actiune de rechemare rapida, afirma dna Nadine Hildenstein, responsabil la nivel de calitate.
Noul regulament UE privind etichetarea produselor
Un alt avantaj al CSB-System pe care il remarca dl Richard Mischau este viabilitatea si flexibilitatea de care da dovada sistemul in vederea transpunerii in practica a noilor idei sau a capacitatii de reactie la cerintele pietei.
Noul regulament de informare privind produsele alimentare, intrat in vigoare in data de 13.12.2014, nu i-a pus niciodata probleme, afirma acesta:
Ne-am preocupat din timp de aceasta tema si ne-am pregatit pentru noul regulament, astfel incat sa putem realiza la timp trecerea la noile cerinte. Toate informatiile merg in mod automat catre marcatoarele de pret, suplimentar noi le punem la dispozitie diferitelor platforme cum ar fi 1 worldsync si acest lucru se va realiza pe viitor in mod automat. Eventuala dezvoltare ulterioara a retetei unui produs va modifica implicit si informatiile de pe etichete.
Prin intermediul modulului CSB de calculare si etichetare a valorilor nutritionale se pot calcula, eticheta si gestiona toate ingredientele, valorile nutritionale si toti alergenii.
In acest sens este necesara conectarea datelor tehnice ale produselor cu materiile prime care urmeaza a fi prelucrate. Astfel, odata cu crearea retetei, toate ingredientele relevante sunt alocate direct articolelor. Prin lista de repere aflata la baza unui articol si prin variantele de productie aferente se realizeaza pentru fiecare articol, in comparatie cu ingredientele alocate, evidentierea ingredientelor, a valorilor nutritionale, a alergenilor sau a OMG care sunt transmise marcatoarelor de pret in vederea etichetarii.
Demn de evidentiat este si managementul substantelor alergene care joaca un rol important in cazul livrarilor scolare. Cu ajutorul software-ului angajatii pot afla cu exactitate daca exista alergeni in materiile prime prelucrate si daca prin schimbarea tipului de productie se impune o retehnologizare si igienizare a utilajelor. In acest fel se exclude ca restul de ingrediente cu continut de alergeni sa ajunga in produse.
Comenzi tip catering prin EDI
EDI castiga tot mai mult in importanta: astazi, tot mai multe firme de catering si institutii de stat deruleaza comenzile in format electronic. Nu fara motiv - in urma studiilor efectuate s-a constatat ca intreprinderile pot economisi pana la doua treimi din costuri in cazul lansarii electronice a comenzilor prin EDI in comparatie cu cele derulate pe hiartie. Acest fapt se datoreaza in principal vitezei mari de transmitere electronica a datelor si sistemului de preintampinare a erorilor. EDI permite transferul automat de date intre programele utilizate de catre partenerii de afaceri implicati. De aici rezulta practic optimizarea maxima a proceselor de afaceri precum transmiterea de comenzi: comanda clientului este inregistrata instantaneu in software-ul ERP si poate fi procesata imediat.
Integrarea creeaza transparenta
Firma Mischau nu mai utilizeaza de ceva vreme solutii insulare, iar pentru viitor conducerea se va baza in continuare pe CSB-System ca si solutie completa de gestiune. Din punct de vedere tehnologic, prin intermediul software-ului specific suntem
cel mai bine pregatiti pentru viitor. Cu toate provocarile aparute, cu acest software am reusit sa coordonam fabrica noastra cu succes si determinare.
Gradul ridicat de integrare asigura transparenta necesara, furnizand totodata o imagine de ansamblu asupra situatiei actuale a afacerii: zilnic, firma dispune de cifre exacte pentru procesele decizionale. Toate datele lantului logistic, incepand cu aprovizionarea, productia, depozitarea si desfacerea sunt disponibile rapid. Astfel, disponibilitatea si siguranta planificarii sunt garantate permanent.
Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...