CE vrea sa lupte impotriva falselor produse bio
Marti, 25 Martie 2014
Marti, 25 Martie 2014
Comisia Europeana a propus inasprirea regimului de autorizare a agriculturii organice in UE, in ideea de a putea lupta mai bine impotriva falselor produse bio care se dezvolta pe fondul cresterii explozive a cererii, transmite AFP.
Executivul european intentioneaza, pe de o parte, sa puna capat numeroaselor derogari care pun in pericol calitatea etichetei bio in UE, iar, pe de alta parte, sa deschida sectorul catre micii producatori care deseori sunt descurajati de procedurile actuale complicate, precum si sa impiedice importurile de produse care nu au decat denumirea de produse bio. 'Viitorul sectorului bio in UE depinde de calitatea produselor vandute sub sigla europeana bio', a subliniat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
Printre masurile produse de Comisie, al carei obiectiv este sa ajunga la un procent '100% bio', figureaza interzicerea exploatatiilor mixte, care combina atat productia conventionala cat si cea bio, ceea ce ii va forta pe producatori sa faca o alegere.
Pentru a fi etichetata drept bio carnea va trebui sa provina de la animale hranite in proportie de 100% cu furaje bio (comparativ cu nivelul actual de 95%), in timp ce nivelul de pesticide autorizat va fi diminuat. De asemenea, UE ar urma sa transfere atribuirea de certificate bio catre asociatiile de mici producatori, care in prezent sunt excluse de procedurile individuale de omologare.
Prezentat luni, cu prilejul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Agriculturii, acest proiect legislativ va trebui mai intai sa fie supus aprobarii statelor membre si Parlamentului European.
Comisia justifica acest proiect prin riscul ca UE, cel mai mare consumator mondial de produse bio, sa nu isi piarda cotele de piata, estimate numai pentru Europa la aproximativ 20 de miliarde de euro. Acest risc a fost scos in evidenta de evolutia sectorului in perioada 2002-2012, cand cererea de produse bio s-a majorat de patru ori in UE, in timp ce suprafetele dedicate acestui tip de agricultura doar s-au dublat.
UE aloca 5,4% din suprafata sa agricola pentru productia bio, dintre care mai mult de jumatate in cinci tari: Spania, Italia, Germania, Franta si Marea Britanie.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...