CE propune noi reguli de comercializare pentru produsele agroalimentare
Marti, 25 Aprilie 2023
Marti, 25 Aprilie 2023
Revizuirile propuse ar trebui sa ajute consumatorii sa faca alegeri in cunostinta de cauza pentru o alimentatie mai sanatoasa si sa contribuie la prevenirea risipei de alimente.
Comisia a prezentat, printre altele, urmatoarele propuneri: indicarea originii pe eticheta: norme mai clare si obligatorii privind indicarea originii pe eticheta pentru miere, fructe cu coaja lemnoasa si fructe uscate, banane coapte, precum si fructe si legume curatate, prelucrate si taiate (cum ar fi frunzele de salata ambalate). In cazul amestecurilor, tara sau tarile de origine vor trebui sa figureze pe eticheta. Enumerarea tarilor de origine va spori transparenta pentru consumatori. Acest lucru ar trebui, de asemenea, sa promoveze productia acestor produse in UE.
De asemenea, in cazul risipei de alimente, revizuirile propuse vizeaza risipa de alimente si deseurile de ambalaje. De exemplu, asa-numitele fructe si legume "urate" (cu defecte externe, dar care sunt inca adecvate pentru consumul local/direct) vandute la nivel local si direct de catre producatori consumatorilor ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare. Valorificarea lor in stare "proaspata" le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunitati de a cumpara fructe si legume proaspete la preturi mai accesibile si ar putea aduce beneficii producatorilor activi in lanturi scurte de aprovizionare. Anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstante exceptionale pot fi, de asemenea, vandute, daca sunt sigure pentru consum.
In domeniul ambalajelor: produsele destinate donarii pot fi exceptate de la principalele cerinte de etichetare. Acest lucru va reduce formalitatile administrative si in materie de etichetare si, prin urmare, va facilita angajamentul operatorilor in ceea ce priveste donatiile.
Sucurile de fructe vor putea purta mentiunea "fara adaos de zaharuri" pentru a clarifica faptul ca, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot contine, prin definitie, adaos de zaharuri - o caracteristica pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc. In plus, pentru a raspunde cererii tot mai mari a consumatorilor de produse cu un continut mai mic de zaharuri, in cazul unui suc de fructe reformulat s-ar putea indica pe eticheta "suc de fructe cu zaharuri reduse". In scopul adaptarii la preferintele consumatorilor si al simplificarii, termenul "apa de nuca de cocos" ar putea fi utilizat in paralel cu termenul "suc de nuca de cocos".
Continutul de fructe al gemurilor va creste de la minimum 350 de grame la minimum 450 de grame (550 de grame pentru produsele de calitate superioara) pe kilogram de produs finit. Odata cu cresterea continutului de fructe in general, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai putine zaharuri libere si cu mai multe fructe decat in prezent. Termenul "marmelada", autorizat pana in prezent numai pentru gemurile de citrice, ar putea fi utilizat in cazul tuturor gemurilor, oferindu-se astfel posibilitatea adaptarii denumirii produsului la practicile cele mai utilizate pe plan local.
In cazul oualor: vor putea fi amplasate panourile solare in zonele exterioare utilizate in cadrul sistemelor de productie a oualor de gaini crescute in aer liber. Acest lucru va stimula furnizarea unei cantitati mai mari de energie din surse regenerabile. Marcarea oualor ar fi efectuata, de asemenea, direct la ferma, ceea ce va imbunatati trasabilitatea.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...