Buzau: 28 de focare, cu 73 bovine si 5 ovine cu boala limbii albastre

Buzau: 28 de focare, cu 73 bovine si 5 ovine cu boala limbii albastre


In judetul Buzau au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine si 5 ovine cu boala limbii albastre, specifica rumegatoarelor, anunta marti un comunicat de presa al MAI.

buzau1In judetul Buzau au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine si 5 ovine cu boala limbii albastre, specifica rumegatoarelor, anunta marti un comunicat de presa al MAI.


Prefectura Judetului Buzau a dispus deja restrictii de circulatie a bovinelor si ovinelor din localitatile in care boala a fost confirmata prin buletine de analiza si interzicerea targurilor de animale.

Totodata, sub coordonarea specialistilor ANSVSA, s-a realizat informarea primariilor si fermelor crescatoare de animale pentru luarea unor prime masuri de prevenire a raspandirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologica si inventarierea tuturor exploatatiilor din regiunea afectata.

Boala amintita este incadrata cu risc major pentru animalele rumegatoare, cu impact preponderent de natura economica si aparitia primelor cazuri a fost notificata, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene si tarilor membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala.

Din datele existente, in momentul de fata, focare de boala au fost semnalate si in alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine Romaniei.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, ca urmare a solicitarii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) referitor la aparitia, pentru prima data in Romania, a bolii 'Bluetongue - boala limbii albastre'.

Gabriel Oprea a cerut reprezentantilor ANSVSA sa ia de indata masurile necesare in vederea prevenirii si limitarii transmiterii acestei boli la nivel national si sa se asigure ca populatia este corect informata cu privire la masurile dispuse de autoritati si la specificul bolii 'Bluetongue', si anume, ca nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor, insa este obligatoriu ca toti detinatorii de animale sa anunte rapid autoritatile despre aparitia oricarui semn de boala la animalele proprii.

Conform specialistilor ANSVSA, boala 'Bluetongue' nu afecteaza omul, dar produce pagube economice prin transmiterea si imbolnavirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezinta pericol pentru populatie.

In urma analizarii situatiei, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a adoptat o hotarare conform careia alocarea fondurilor necesare controlului si eradicarii bolii sa fie asigurate din bugetele ANSVSA si ale directiilor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene iar fondurile necesare ecarisarii teritoriului in localitatile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localitatilor respective.

ANSVSA va intreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, daca bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare. In aplicarea deciziilor stabilite, specialistii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evolutie a bolii si vor propune masurile ulterioare, necesar a fi luate in functie de aceasta evolutie, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de