Butoiul cu pulbere din mijlocul Europei!


Incercarea europenilor de a pune Rusia la colt pare sa fie o arma cu doua taisuri, care lasa urme dureroase in afacerile europenilor.

alina constantinIncercarea europenilor de a pune Rusia la colt pare sa fie o arma cu doua taisuri, care lasa urme dureroase in afacerile europenilor.
Pe langa distrugerea alimentelor provenite din Vest, Rusia a semnat un acord cu China pentru importul de produse alimentare in valoare de 20 de miliarde de dolari anual, actiune ce amplifica situatia critica din Europa.

Orientarea catre tarile asiatice nu a rezolvat pe deplin problemele fermierilor europeni. In primele patru luni ale anului 2015, livrarile spre China si Coreea de Sud au crescut cu peste 25%, iar Taiwanul si-a dublat achizitiile din UE.

Problema este ca asiaticii nu vor partile cu grasime care sunt utilizate la productia de carnati, de care erau interesati clientii din Rusia, astfel ca valoarea carcaselor de porc a scazut cu 30%. Ajunsi in pragul falimentului, fermieri francezi au declansat ample miscari de protest in mai multe regiuni ale Frantei si au ridicat baricade in apropierea punctelor de frontiera cu Spania si Germania.

Chiar daca Guvernul francez a alocat un sprijin de 600 de milioane de euro (10 mil. euro pentru promovarea exporturilor de carne), agricultorii sunt convinsi ca pretul la alimente a scazut nu doar din cauza blocajului catre Rusia, ci si pe fondul competitiei venite de peste granite, ca urmare a politicii pietei unice.

Fermierii francezi sustin ca nu vor inceta protestul pana cand nu primesc garantii ca produsele franceze vor fi favorizate fata de cele straine. Revoltati de preturile tot mai mici la lapte si carne, zeci de fermieri din Marea Britanie au blocat si ei drumurile din zona centrala, tot cu tractoare, dupa modelul francez.

Copa Cogeca, asociatia sindicatelor agricole europene, anunta de asemenea ample actiuni de protest, cauzate de criza in care se afla sectorul agricol european.

In Romania domneste o stare de acalmie, desi situatia este la fel de complicata. Pierderile inregistrate de fermierii romani, in ultimele 6 luni ale anului, depasesc 100 de milioane de euro. Carcasele de porc, provenite din marile tari producatoare ale UE, au intrat pe piata romaneasca la un pret de dumping, ceea ce a adus grave pierderi financiare producatorilor romani, obligati sa vanda sub costurile de productie.

Potrivit datelor CE, carcasele de porc se vand in medie, cu 1,49 euro/kg fata de 1,78 euro/kg in 2014 si se estimeaza ca preturile vor ramane la un nivel scazut pana la finele lui 2015.

Evolutia crizei din Europa si efectele ei asupra producatorilor romani sunt principalele subiecte de dezbatere in cadrul targului CARNEXPO & INDAGRA FOOD ce se desfasoara in perioada 28 octombrie-1 noiembrie 2015, la Romexpo. Nu ratati acest eveniment important pentru toate sectoarele agriculturii si industriei alimentare din Romania!



Poti fi interesat si de