Bulgarii si romanii sunt europenii cu cele mai mari probleme in a-si asigura o masa adecvata

Bulgarii si romanii sunt europenii cu cele mai mari probleme in a-si asigura o masa adecvata


Aproximativ 8,3% din populatia Uniunii Europene nu isi permitea in 2022 o masa care sa contina carne, peste sau echivalentul vegetal odata la doua zile, in crestere cu un punct procentual fata de situatia din 2021, arata datele publicate de Eurostat.

Mai mult, in randul persoanelor aflate in risc de saracie, ponderea celor din UE care nu isi permiteau o masa adecvata era de 19,7% in 2022, in crestere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu situatia din 2021.

 

Aceasta diferenta intre populatia totala si cea expusa riscului de saracie, in termeni de capacitate de a-si permite o masa adecvata, era vizibila si in randul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor in risc de saracie care nu isi permiteau o masa adecvata se inregistra in Bulgaria (44,6%), urmata de Romania (43%) si Slovacia (40,5%). La polul opus, cel mai mic procent se inregistra in Irlanda (5%), Luxemburg (5,1%) si Cipru (5,6%).

 

Cand vine vorba de populatia totala, 22,1% dintre romani nu isi permiteau in 2022 o masa adecvata, acesta fiind cel mai mare procent din UE, fata de doar 1,4% dintre irlandezi.

 

Capacitatea de a-ti permite o masa adecvata face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabila numarul 2 vizeaza Eradicarea foametei si a tuturor formelor de malnutritie pana in 2030.



Poti fi interesat si de