Bulgarii ne-au luat-o inainte la biogaz: 12 instalatii, fata de 8, in Romania
Vineri, 16 Ianuarie 2015
Vineri, 16 Ianuarie 2015
In ultimii trei ani, in Bulgaria au fost date in folosinta 12 instalatii de biogaz, din care 10 in sectorul agricol. Noile instalatii folosesc deseuri organice provenite din ferme, investitia urmand sa fie amortizata in 10 ani, potrivit estimarilor specialistilor, anunta Ubifrance.
Spre comparatie, in Romania, exista doar 8 instalatii functionale pe tot cuprinsul tarii, coform unui raport privind industria de biogaz la nivel european, publicat in 2014 de catre Asociatia Europeana de Biogaz.
Cei mai mari producatori europeni sunt Germania - 9035 instalatii de biogaz, urmata de Italia 1391 instalatii de biogaz, Suedia 620 instalatii de biogaz si Franta 610 instalatii de biogaz. In fata Romaniei se afla si tari precum Republica Ceha 554 instalatii, Polonia 206 instalatii, Slovacia -109 instalatii, Ungaria 70 instalatii, Letonia 53 instalatii, Croatia 11 instalatii si Estonia instalatii.
Normele europene tot mai stricte in ce priveste mediul au facut ca interesul companiilor din agricultura si industria alimentara pentru valorificarea materiei prime organice agricole, precum si a deseurilor rezultate din productie sau a alimentelor expirate sa creasca. Pentru fermieri este vorba nu doar de o obligatie, ci si de o sursa de venituri, care poate aduce economii importante in bugetul unei companii. In plus, aceste deseuri constituie un izvor inepuizabil de energie regenerabila caruia omenirea trebuie sa ii acorde o atentie mai mare in viitor.
Potentialul Romaniei in ce priveste productia de biogaz este estimat la aproximativ 1,18 miliarde de metri cubi /an, respectiv circa 25 de milioane de tone de biomasa, aproape jumatate din aceste volume fiind obtinute din cereale. In acelasi timp, potentialul de producere a energiei termice pe baza de biogaz este evaluat la circa 14.800 TJ/an, in timp ce potentialul de generare de energie electrica pe baza de biogaz este estimat la 0,35 milioane tep/an, potrivit datelor din piata.
Pana in 2020, Romania trebuie sa atinga tinta de 500 MW, adica 350 MW pentru biomasa si 150 MW pentru biogaz.
Daca productia de energie fotovoltaica sau eoliana s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, cand vine vorba de biomasa si biogaz, lucrurile nu stau la fel de bine. La biomasa, de exemplu, productia s-a marit cu aproape 150% in 2013, comparativ cu anul anteror, cantitatile fiind maidegraba modeste.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...