Bulgaria va sacrifica 25.000 de prepelite pentru a opri raspandirea gripei aviare

Bulgaria va sacrifica 25.000 de prepelite pentru a opri raspandirea gripei aviare


Autoritatea pentru siguranta alimentara din Bulgaria a anuntat miercuri ca va demara procedurile pentru sacrificare a aproximativ 25.000 de prepelite si distrugerea oualor de prepelita la o ferma din apropiere de capitala Sofia, dupa ce a fost descoperita o tulpina de gripa aviara extrem de infectioasa, transmite Reuters.

Focarul de gripa aviara de la o ferma din apropiere de orasul Etropole, la aproximativ 80 de kilometri est de capitala Sofia, a fost detectat dupa mai multe informatii privind o rata ridicata a mortalitatii in randul pasarilor de la aceasta ferma, a precizat Autoritatea pentru siguranta alimentara din Bulgaria intr-un comunicat de presa.

 

Riscul la adresa oamenilor este considerat unul redus insa focarele de gripa aviara descoperite anterior au condus la programe costisitoare de sacrificare pentru a impiedica raspandirea virusului.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.Poti fi interesat si de