Bulgaria cere UE eliminarea dublelor standarde la alimente
Miercuri, 02 Mai 2018

Miercuri, 02 Mai 2018
Comisia Europeana a emis un aviz juridic in care se arata ca astfel de diferente calitative sunt necinstite si problema "ar putea fi rezolvata foarte curand", a afirmat luni Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.
Practica este legala in UE atat timp cat ingredientele alimentelor sunt specificate clar.
Totusi, oficiali din fostele tari comuniste - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria - au declarat ca este lipsita de etica vanzarea produselor alimentare sub acelasi brand dar de calitate inferioara in "noile" state membre ale UE din est, comparativ cu "vechile" tari membre din vest.
"Standardele duble la produsele alimentare din UE au facut ca 100 de milioane de persoane (din estul UE) sa se simta ca aborigenii", a afirmat la Sofia premierul bulgar Boyko Borissov, la o conferinta dedicata protectiei consumatorului.
"Mi-ar fi foarte rusine daca as fi in locul acestor producatori si lanturi de magazine. Pare ca au rusine? Cine este acel tip destept din Europa care a decis ca bebelusii bulgari prefera uleiul de palmier in locul laptelui", s-a intrebat retoric oficialul bulgar.
Premierul statului balcanic, care detine presedintia rotativa a blocului comunitar in perioada ianuarie-iunie 2018, a anuntat ca la urmatoarea reuniune de la Sofia din iunie vor fi servite alimente provenite din supermarketurile bulgare.
"Unitatea UE inseamna un singur standard", a afirmat Boyko Borissov.
Conform rezultatelor unui studiu realizat de Ministerul Agriculturii de la Sofia, la unele branduri s-au gasit diferente la ingredientele si preturilor produselor alimentare comercializate in Bulgaria si in patru tari din Europa Occidentala.
Grupurile implicate in protectia consumatorilor din Bulgaria s-au plans in mod repetat de utilizarea ingredientelor diferite in bunurile care se vand sub acelasi brand in statul balcanic si in Europa Occidentala.
Testele de laborator au aratat ca unele branduri multinationale vand in Europa de Est alimente care contin ingrediente diferite, deseori mai ieftine, decat produsele similare comercializate in Austria si Germania
"Simplificarea politicii agricole comune, din păcate, a luat-o pe calea greşită. Propunerea este&...
Această iniţiativă are ca scop stimularea economiilor locale şi promovarea dezvoltării durab...
Aceasta initiativa are ca scop stimularea economiilor locale si promovarea dezvoltarii durabile a...