Bulgaria, tara cu cele mai multe focare de dermatoza nodulara
Vineri, 24 Iunie 2016
Vineri, 24 Iunie 2016
Numarul focarelor de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease) in tarile din Balcani se ridica in prezent la 281, cele mai multe fiind confirmate in Bulgaria, respectiv 173 de focare, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Pana la aceasta data, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) in Balcani se prezinta astfel: Grecia - 56 de focare; Bulgaria - 173 focare; Serbia - 17 focare; Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - 35 de focare, potrivit comunicatului ANSVSA.
Romania este indemna pana in prezent la aceasta boala, dar este expusa cu risc imediat avand in vedere zonele in care evolueaza.
ANSVSA reaminteste ca, in ceea ce priveste Bulgaria, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care se instituie restrictii pentru aceasta tara privind miscarea bovinelor si a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) si una in care aproba planul de vaccinare de urgenta impotriva acestei boli si care a intrat in vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restrictiile se aplica intregului teritoriu bulgar, completand restrictiile Deciziei 2016/645/CE. Toate aceste masuri sunt aplicate atat pentru a impiedica raspandirea bolii in alte zone ale Bulgariei neafectate de boala, cat si in alte state membre in care boala nu a fost diagnosticata.
ANSVSA va continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, privind evolutia bolii si masurile pe care trebuie sa le respecte.
Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestia sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesti noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...