Buget de un milion de lei pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita

Buget de un milion de lei pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita


Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia in 2023 de un sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schema schema de ajutor de minimis derulata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), potrivit unui proiect publicat pe site-ul institutiei.

'Prezenta hotarare stabileste o schema transparenta de ajutor de minimis pentru sustinerea crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, pentru anul 2023, denumita in continuare schema de ajutor de minimis, derulata prin Programul de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita (...). Valoarea totala estimata a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei si se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (...)', se arata in proiect.

 

Concret, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafa/an, cu conditia comercializarii a minimum 4 purcei/cap de scroafa/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap si mentinerii numarului de scroafe cu care s-a inscris in Program cel putin pana la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

 

Pentru a fi eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar-veterinar; sa detina scroafe din rasele Bazna si /sau Mangalita, inscrise in registrul genealogic in sectiunea principala la data depunerii cererii de inscriere identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date (BND); sa detina registrul exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a animalelor.

 

Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii si in cele doua exercitii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis in sectorul agricol.

 

Schema de ajutor de minimis se aplica intreprinderilor/intreprinderilor unice, care cresc porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv: producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, producatorilor agricoli societati agricole si producatorilor agricoli persoane juridice.

 

Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor intr-o singura transa pentru fiecare scroafa.

 

Potrivit MADR, schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023.Poti fi interesat si de