Buget de aproape 3 milioane euro pentru viitorii antreprenori

Buget de aproape 3 milioane euro pentru viitorii antreprenori


Un proiect cu un buget de aproape trei milioane de euro a fost lansat marti pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural care vor sa faca afaceri la sat.

buget-euro1Un proiect cu un buget de aproape trei milioane de euro a fost lansat marti pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural care vor sa faca afaceri la sat.


,Avem ambitia ca peste maxim trei ani, cinci dintre afacerile acestor tineri, cele mai importante, sa devina afaceri la cheie. Vrem sa intindem o plasa peste Romania si sa ii pescuim pe tinerii de perspectiva, sa ajutam prin cursuri de antreprenoriat. Ei vor fi pregatiti in special pentru vanzarea produselor, pentru accesarea de fonduri si pentru asociere, pentru ca asocierea este viitorul in toate domeniile, dar mai ales in agricultura. In afara de cei cinci, avem posibilitatea sa premiem inca 10 afaceri mai mici, ferme de familie. Vom avea conferinte in fiecare judet pentru diseminarea informatiilor legate de proiect si vom selecta tinerii cu potential antreprenorial din mediul rural', a declarat, pentru Agerpres, Ginu Costel Toma, presedintele Federatiei Agricultorilor Fermierul la lansarea proiectului 'Indrazneste! Fii antreprenor!'.

Proiectul a fost lansat de Transparency International Romania, impreuna cu Federatia Agricultorilor Fermierul si Sindicatul Taranilor si Proprietarilor Romani, iar initiativa este cofinantata din Fondul Social European /FSE/, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 /POS DRU/.

,,Vrem sa avem cam 15 tineri antreprenori din fiecare judet. Ca studii este necesar minim liceul. Exista insa foarte multi tineri cu studii superioare care s-au intors in mediul rural. In acest program avem cursuri complexe, avem si cursuri de antreprenoriat, avem si cursuri mai lungi de calificare, de lucrator comercial si agent de paza si ordine, pentru ca in mediul rural exista cerere mare pentru aceste meserii si tinerii se pot angaja imediat. Pentru cursurile de antreprenoriat, cei 15 tineri selectati din fiecare judet vor participa la concursul de idei inovative de antreprenoriat', a mai precizat Ginu Costel Toma.

Proiectul se desfasoara in perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015, iar in luna august tinerii antreprenori isi vor depune proiectele de afaceri care vor intre in concursul national ,,Idei inovative antreprenoriale'. Concursul ofera premii substantiale, in valoare de 60.000 lei pentru locul I, 40.000 lei pentru locul II, 20.000 lei pentru locul III si doua mentiuni a cate 10.000 lei. Castigatorii vor beneficia de sprijinul Federatiei Agricultorilor Fermierul pentru elaborarea si implementarea proiectelor si pentru identificarea surselor financiare necesare cofinantarii proiectelor.
,
,Avem deja investitori din strainatate care vor sa investeasca in aceste proiecte ale tinerilor din mediul rural. Odata afacerea demarata ea va fi sustinuta financiar de acestia. Olandezii, de exemplu, vor sa investeasca in afaceri cu hribi si manatarci, acum toata lumea isi face crescatorii de ciuperci champignons, dar cererea mare este pentru alte tipuri. La fel, am avut discutii si cu oameni de afaceri indieni care vor ciuperci deosebite si cantitati mari, mii de tone. Vor putea sa isi mareasca, astfel, asistati de noi, afacerea pana vor ajunge la exploatatii de cateva milioane de euro, este ambitia noastra', a spus Costel Toma.

Programul face parte din Axa prioritara 5 'Promovarea masurilor active de ocupare', Domeniul major de interventie 5.2. 'Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca'.



Poti fi interesat si de