Buget de 150 de milioane de euro pentru investitii energetice in agricultura si industria alimentara

Buget de 150 de milioane de euro pentru investitii energetice in agricultura si industria alimentara


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) prelungeste, pana la 15 februarie 2024, ora 23:59, sesiunea de depunere a solicitarilor de finantare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Potrivit unui comunicat al AFIR, apelul de primire a cererilor de finantare s-a deschis in data de 20 noiembrie 2023, iar pentru aceasta schema se aplica anunt concurential, astfel incat depunerea propunerilor de proiecte are la baza procedura de ofertare concurentiala, iar acestea vor fi depuse si evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obtinut dupa incheierea sesiunii de depunere.

 

'Alocarea stabilita prin schema de energie pentru sesiunea in curs este de 150 de milioane de euro, impartita in functie de capacitatile instalate la nivelul intreprinderii. Astfel, sunt alocati 100 de milioane de euro pentru capacitati instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliana si 90 de milioane de euro pentru energie solara', se mentioneaza in comunicat.

 

Conform sursei citate, pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW, alocarea totala este de 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliana alocarea este de 10 milioane de euro, iar pentru energie solara de 40 milioane de euro.

 

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabila, iar potentialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in limita sumei de 20 milioane de euro/beneficiar.

 

Pentru energie eoliana, finantarea este de maximum 1,4 milioane de euro/MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de maximum 700.000 euro/MW capacitati instalate mai mari de 1 MW. Pentru energia solara, valoarea sprijinului este de pana la 1 milion euro/MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de pana la 500.000 euro/MW pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.

 

Beneficiarii eligibili pentru Schema de Energie pot fi intreprinderile din sectorul agricol, intreprinderile din sectorul industriei alimentare legal constituite si inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), precum si organizatii/federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.

 

In vederea intocmirii documentatiei necesare accesarii acestei finantari, solicitantii au la dispozitie Ghidul solicitantului si anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabila pe pagina oficiala a Agentiei, la sectiunea Finantare.

 

Finantarea pentru Schema de energie este asigurata din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.



Poti fi interesat si de