Bruxelles aloca 30 de milioane de euro in plus pentru promovarea produselor agricole ale UE
Miercuri, 03 Septembrie 2014
Miercuri, 03 Septembrie 2014
Comisia Europeana a confirmat miercuri ca are intentia de a aloca o finantare suplimentara de 30 de milioane de euro pentru programele de promovare ale Politicii Agricole Comune (PAC) care incep in 2015, pe langa cele 60 de milioane de euro prevazute deja anual in bugetul PAC pentru aceste programe, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Avand in vedere ca aceste scheme sunt cofinantate, modificarea operata de CE ar putea sa insemne o finantare suplimentara in valoare de 60 de milioane de euro pentru masurile de promovare.
'Programele de promovare sunt unul din instrumentele PAC care poate fi utilizat pe termen mediu pentru a raspunde la dificultatile de pe piata asteptate in unele sectoare ca urmare a embargoului rusesc, ajutand producatorii sa gaseasca noi piete in interiorul si in afara UE. Incurajez organizatiile agricultorilor sa profite de aceasta oportunitate si sa prezinte scheme de promovare ambitioase in saptamanile urmatoare', a declarat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
Majorarea fondurilor pentru promovarea produselor agricole este conceputa sa reduca impactul masurilor introduse de Rusia impotriva anumitor produse agricole provenite din UE. In plus, aceasta masura vine dupa ce la mijlocul lunii trecute executivul comunitar a anuntat deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i sustine pe producatorii europeni de fructe si legume perisabile.
Roger Waite, purtatorul de cuvant al lui Dacian Ciolos a informat ca o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturiidin statele Uniunii Europene este prevazuta pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013.
Potrivit reprezentantului Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana, Achim Irimescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, evaluarile actuale privind pagubele sunt de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc, transmite Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...