Brasovul ia masuri drastice de biosecuritate pentru prevenirea PPA

Brasovul ia masuri drastice de biosecuritate pentru prevenirea PPA


La nivelul judetului Brasov au fost instituite masuri "draconice" de biosecuritate la fermele de porci, iar controalele din trafic asupra vehiculelor care transporta animale vii sau produse alimentare s-au intensificat, in conditiile evolutiei unor focare de pesta porcina africana (PPA) in judetele Prahova, Buzau, Arges, a declarat joi, dupa sedinta Comitetului Centrului Local de Combatere a Bolilor, directorul executiv al DSVSA, Dorin Enache.

Acesta a precizat ca, in prezent, in judet nu a fost identificat niciun focar de PPA.

 

"In judetul Brasov nu evolueaza niciun focar, nu avem deocamdata niciun fel de suspiciune, motiv pentru care vreau sa instaurez calmul. (...) In schimb, prezenta noastra, a institutiilor publice, de fata cu UAT-urile, fondurile de vanatoare, fermele comerciale se datoreaza ideii de preventie. (...) Atata timp cat in judetele Prahova, Buzau, Arges exista focare, este normal sa luam toate masurile de preventie", a precizat Enache.

 

El a atras atentia primarilor ca, in eventualitatea in care sunt necesare sacrificari in cazul imbolnavirii unor porci, despagubirile se acorda numai pentru animalele care pot fi identificate.

 

"Concret, pana in momentul de fata, daca ne referim la fermele comerciale, s-au instituit masuri draconice de biosecuritate. Daca discutam la nivel de gospodariile populatiei, s-a facut o activitate intensa de reidentificare - ma refer la acele crotalii care lipseau in anumite situatii, inventarierea efectivelor de animale, emiterea unor brosuri, pliante, pentru a sti fiecare crescator cum sa ia masurile de biosecuritate in exploatatiile mici. Mai departe, am avut intalniri in centrul local de combatere a bolilor pentru a responsabiliza fiecare participant in ideea de a lua masurile care se impun in timp util", a precizat seful DSVSA Brasov.

 

Totodata, el a mentionat ca, impreuna cu fondurile de vanatoare, s-au intensificat controalele pentru depistarea mistretilor morti, in cazurile in care au existat suspiciuni fiind prelevate probe care au fost analizate in laboratorul propriu.

 

"Pe toate drumurile publice, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie, se instaureaza un control cu o frecventa mult mai mare asupra mijloacelor de transport care tranziteaza judetul Brasov - a mijloacelor de transport animale vii, de capacitati diferite, si a mijloacelor de transport a produselor alimentare. Cel putin de doua ori pe saptamana se fac controale in trafic pe aceasta problematica", a mai mentionat Enache, aratand ca, pana in prezent nu au fost depistate decat cazuri de vehicule care nu au fost dezinfectate corespunzator, fapt sanctionat cu amenda.Poti fi interesat si de