Boala limbii albastre, diagnosticata in Buzau


Un caz de Boala limbii albastre(Bluetongue), boala care nu a evoluat pe teritoriul tarii noastre pana in prezent, a fost diagnosticat in data de 22 august in judetul Buzau, informeaza ANSVSA.

boala1Un caz de Boala limbii albastre(Bluetongue), boala care nu a evoluat pe teritoriul tarii noastre pana in prezent, a fost diagnosticat in data de 22 august in judetul Buzau, informeaza ANSVSA.


Cu o zi inainte, proprietari de bovine din judetul Buzau au solicitat prezenta medicului veterinar, pentru ca animalele detinute prezentau semne de boala. Dupa examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare si podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre si a prelevat probe de sange de la acestea, probe care au fost trimise spre analiza laboratorului din cadrul DSVSA Buzau.

In urma examenului serologic realizat, s-a constatat ca probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevarii probelor, medicul veterinar a fost solicitat si de catre alti proprietari de bovine din zona, pentru ca animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensitati si localizari diferite, potrivit ANSVSA.

DSVSA Buzau a trimis o echipa de specialisti in zona care a prelevat probe de sange si de la aceste animale. Si aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.
Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii aparitiei Bolii limbii albastre, probele de sange prelevate au fost expediate catre Laboratorul National de Referinta, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA). Aceste probe, analizate in cadrul IDSA in data de 22 august au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre. ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene si a celor membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala (OIE) despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupul National de Experti pentru Bluetongue, pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea limitarii difuzarii bolii la efectivele de animale receptive.

Aceasta boala nu afecteaza omul, dar produce pagube economice. Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale.

Boala afecteaza rumegatoarele si are caracter sezonier. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv.
In Europa, in momentul de fata, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

Din momentul in care aceasta boala a inceput sa evolueze in tarile vecine, ANSVSA este in stare de alerta si a luat mai multe masuri, potrivit unui comunicat al institutiei. Astfel, a fost convocat Grupul National de Experti pentru Bluetongue pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea protejarii efectivelor de rumegatoare din Romania.

Pentru informarea tuturor celor interesati asupra riscului pe care Bluetongue (Boala limbii albastre) il prezinta, ANSVSA a postat pe pagina de web a institutiei o analiza de risc. De asemenea, DSVSA-urile judetene au organizat intalniri de informare si instruire cu fermierii crescatori de bovine, ovine si caprine.



Poti fi interesat si de