Bistrita-Nasaud: Subventiile pe suprafata pentru fermieri, platite cu intarziere

Bistrita-Nasaud: Subventiile pe suprafata pentru fermieri, platite cu intarziere


Banii pe care fermierii bistriteni ar fi trebuit sa ii incaseze in avans de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din subventiile pe suprafata nu au putut fi virati in termenul anuntat de Ministerul Agriculturii, si anume 16-31 octombrie, motiv pentru care platile au inceput sa se faca doar de saptamana aceasta.

bistrita1Banii pe care fermierii bistriteni ar fi trebuit sa ii incaseze in avans de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din subventiile pe suprafata nu au putut fi virati in termenul anuntat de Ministerul Agriculturii, si anume 16-31 octombrie, motiv pentru care platile au inceput sa se faca doar de saptamana aceasta.


Directorul APIA Bistrita-Nasaud, Florin Capraru, a organizat marti o conferinta de presa pentru a lamuri problema intarzierii, avand in vedere ca atat fermierii, cat si primarii din mai multe comune l-au sunat pentru a-i cere explicatii.

Potrivit acestuia, in judet sunt 36.700 de fermieri care au depus cerere de sprijin pe suprafata, dintre care pana in prezent au primit decizie pozitiva 30.600 de solicitanti, in timp ce la alti peste 300 au fost constatate diverse erori, litigii sau conturi bancare incorecte.

In data de 3 noiembrie, au fost virati banii catre 23.102 fermieri, iar alti 7.498 de solicitanti vor avea banii in conturi joi, 6 noiembrie. Avansurile platite din subventiile pe suprafata insumeaza, in cazul acestora, aproximativ 25 de milioane de euro.

"Mai este o categorie de fermieri - 5.700 de fermieri, pe care noi nu-i putem procesa decat incepand cu ziua de astazi (marti - n.r.), in masura in care ei vor fi esantionati de catre APIA centrala. Acesti 5.700 fermieri, care sunt rasfirati pe tot teritoriul judetului, cu precadere in zona de munte, sunt impactati de un fond european de redresare economica - FERE. Este un fond constituit la nivelul Comisiei Europene, care are alta destinatie decat platile pe suprafata. Insa el nu se consuma in niciun an si banii aceia vin alocati catre un alt fond - Fondul european de dezvoltare agricola. Or, noi nu putem plati fermierii din doua fonduri in acelasi timp", a explicat Florin Capraru.

Potrivit directorului APIA Bistrita-Nasaud, cei 5.700 de fermieri vor intra in ultimul control administrativ in aceasta saptamana, iar banii le vor ajunge in conturi cel mai probabil saptamana viitoare.

Intrebat despre motivele intarzierilor la plata, Florin Capraru a spus ca acestea sunt din cauza soft-ului folosit de APIA, care a fost suprasolicitat, dar si devansarii termenului de plata a acestui avans, de 59 euro pe hectar.

"Un motiv a fost legat de soft-ul pe care il avem noi, acel program Siveco, dar nu e un motiv doar al judetului Bistrita-Nasaud, ci e un motiv pe tara. Noi am incercat un lucru relativ greu intr-o perioada foarte scurta. Practic, plata in avans, conform regulamentului european, trebuie finalizata pana in 30 noiembrie. Odata ce tu ai in cap un termen de 30 noiembrie, evident ca si controalele administrative, pe teren, implementarea lor in sistem, analiza cazurilor respective se prelungeste oarecum in timp. Or, avand in vedere constrangerea de timp foarte accentuata, noi am fost obligati sa parcurgem totul intr-un timp foarte scurt. De aceea s-a lucrat zi si noapte, am avut, pot sa spun, un maraton in institutie, s-a lasat si cu spitalizari", a afirmat Florin Capraru, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de