Bioaugmentarea, solutia care va imbunatati performantele sistemului de epurare a apelor uzate

Bioaugmentarea, solutia care va imbunatati performantele sistemului de epurare a apelor uzate


Bioaugmentarea reprezinta solutia fundamentata stiintific, cu o vasta aplicabilitate, pentru combaterea problemelor cauzate de catre substantele de igienizare si dezinfectie in procesele de epurare a apelor uzate.

Substantele chimice utilizate pentru igienizarea si dezinfectarea suprafetelor din unitatile de productie sunt indispensabile pentru a asigura ca alimentele sunt lipsite de microorganisme care pot provoca boli sau intoxicatii.

 

Efectul nedorit, greu de evitat, este impactul negativ asupra bacteriilor „bune” din statiile de epurare, care sunt necesare pentru indepartarea contaminantilor din apele uzate.

 

Pentru a atinge nivelul optim de igienizare sau dezinfectare, substanta chimica folosita trebuie aplicata la o anumita concentratie si o anumita perioada de timp. Din pacate, angajatii care aplica aceste produse, adesea le utilizeaza in mod necorespunzator. Greseala frecventa este cea a dilutiei, deoarece exista conceptia ca o concentratie mai mare decat cea recomandata deproducator, creste eficienta. In fapt, singurele efecte sunt consumul excesiv de chimicale si perturbarea functionarii sistemelor de epurare ale apelor uzate.

 

Igienizant vs Dezinfectant

Igienizant – In general, igienizarea inseamna utilizarea unui produs care sa asigure reducerea numarului de microorganisme la un nivel sigur. Un igienizant trebuie sa poata distruge 99,9% dintr-o anumita populatie bacteriana intr-un interval de timp.

 

Dezinfectant- Agent chimic care este capabil sa distruga bacteriile sau agentii patogeni care cauzeaza boli, dar nu sporii si nu toti virusii, capabil totusi sa reduca nivelul bacteriilor patogene cu 99,999%.

 

Cei mai utilizati dezinfectanti si igienizanti sunt urmatorii:

  • CLORURI AMONIU CUATERNAR (C.A.C)
  • ALCOOLI
  • ACID PEROXIACETIC (A.P.A)
  • FENOLI
  • HIPOCLORITI
  • DIOXID DE CLOR
  • DEZINFECTANTI ACIZI
  • ALDEHIDE

 

Principala diferenta intre un igienizant si un dezinfectant este ca dezinfectantul trebuie sa aiba o capacitate mai mare de ucidere pentru bacteriile patogene in comparatie cu cea a unui igienizant.

 

Produse chimice utilizate in mod frecvent in industria alimentara

Compusii de Amoniu cuaternar (C.A.C) sunt compusi organici care sunt utilizati pe scara larga in aplicatii domestice, agricole, medicale si industriale. In concluzie, acesti compusi contaminanti sunt omniprezenti in sistemele de canalizare si de tratare a apelor uzate.

 

Acidul Peracetic (A.P.A) este un dezinfectant puternic cu un spectru larg de activitate antimicrobiana. Potentialul de oxidare este mai mare decat cel al Clorului, Hipocloritului sau Peroxidului de Hidrogen.

 

Impactul Acidului Peroxiacetic si Clorurilor de Amoniu asupra functionarii statiei de epurare

Eficienta statiilor de epurare poate fi afectata de concentratiile ridicate de igienizanti si dezinfectanti din apele uzate. A.P.A la 30 mg / L poate distruge o mare varietate de microorganisme din treapta biologica de epurare.

 

C.A.C la 4-5 mg / L poate inhiba nitrificatorii si metanogenii, iar la 10 mg / L poate inhiba bacteriile heterotrofe (responsabile de reducerea CBO5).

 

Este mai scazuta incidenta toxicitatii cauzate in sistemul de epurare atunci cand A.P.A si C.A.C sunt utilizate responsabil. Cu toate acestea, este documentat faptul ca descarcarile necontrolate produc perturbari in statia de epurare.

 

Bioacumularea – Un fenomen necunoscut pentru majoritatea furnizorilor de sisteme de epurare

O situatie aparuta frecvent, foarte putin cunoscuta, este cauzata de utilizarea regulata a C.A.C – bioacumularea.

 

Acest lucru se intampla atunci cand concentratia creste in timp, prin adsorbtie de catre celulele microbiene dintr-un namol activ. Acumularea rezultata creeaza o inhibare interna a biomasei si pierderea performantei sistemului de epurare.

 

Au fost identificate unele microorganisme, bacterii, in general, care au rezis tenta la A.P.A si C.A.C, putandu-le neutraliza toxicitatea si utilizandu-le ca sursa de energie, chiar si la concentratii mari.

 

Ca in aproape toate ramurile industriale si statiile de epurare din industria alimentara asigura indepartarea biologic a nutrientilor folosind sisteme biologice aerobe, anoxice sau anaerobe. O varietate de microorganisme, diferite din punct de vedere fiziologic, participa la aceste procese de tratare a apelor uzate, prin urmare raspunsul la toxicitatea cauzata A.P.A si C.A.C este diferit. De exemplu, C.A.C sunt deosebit de toxici pentru nitrificatori si metanogeni.

 

Cele mentionate mai sus impiedica procesele de eliminare a Azotului, conduc la sedimentare scazuta, spumare, eficienta scazuta a statiei, in general. Astfel deversarea efluentului (apa „tratata” care paraseste instalatia de epurare) ar putea dauna receptorului (rau, lac, mare). Alte efecte negative ar putea fi mirosurile specifice, costurile crescute cu chimicalele sau, cel mai grav pentru agentul economic, penalizari sau sistarea activitatii.

 

Solutia Microcat® - Bioaugmentarea

Biomasa (namolul activ) treptei biologice este cea mai afectata de cresterea brusca a A.P.A si C.A.C. Optimizarea pH-ului, a alcalinitatii, a oligoelementelor si a potentialului RedOx pot reduce inhibarea produsa de compusii toxici. Substantele chimice care neutralizeaza C.A.C pot ajuta, de asemenea. Acestea leaga compusii liberi de Amoniu cuaternar si reduc toxicitatea acestora asupra biomasei aerobe si anaerobe din statiile de epurare.

 

aqua 2

 

Bioaugmentarea (adaugarea de bacterii benefice dintr-o sursa externa), se utilizeaza pentru a creste numarul si/sau varietate de specii bacteriene din treapta biologica a statiei de epurare, pentru a restabili functionarea in parametri optima in vederea asigurarii calitatii efluentului.

 

Au fost dezvoltate produse microbiene specifice care sunt utilizate pentru bioaugmentare. Denumirea frecventa este aceea de biopreparate, dar in exprimarea curenta se mai intalneste termenul enzime (partial eronat) sau, simplu, bacterii.

 

Fiecare preparat este formulat pentru obiective specifice precum:

  • REDUCEREA CCOCR-ULUI SI A NUTRIEN TILOR (AZOT SI FOSFOR)
  • ELIMINAREA MIROSURILOR
  • ELIMINAREA GRASIMILOR SI PREVENIREA FORMARII BLOCAJELOR IN CANALIZARI
  • IMBUNATATIREA PERFORMANTEI CAND TEMPERATURA APEI NU ESTE OPTIMA
  • PREVENIREA SI ELIMINAREA SPUMARII

 

Utilizarea biopreparatelor adecvate, in tandem cu neutralizatori C.A.C., este o metoda eficienta si garantata pentru a reduce rapid toxicitatea si a creste perfor mantele sistemului.

 

O examinare a sistemului de epurare va permite furnizarea unei solutii personalizate de bioaugmentare, fundamentata stiintific, care va imbunatati performantele sistemului de epurare.

 

Deoarece fiecare instalatie de epurare este diferita (concept, debit, caracteristici de functionare, obiectiv de tratare, personal etc.), evaluarea prealabila este imperios necesara pentru oferirea unei solutii.

 

Contactati un inginer Microcat pentru o solutie personalizata!

www.microcat.ro / contact@microcat.ro / +40-748.538.844

 

Articol realizat de Robert WAGENVELD PhD, Ing. Paul CHEZAN, Dr. Ing. Alin HAPCA



Poti fi interesat si de