Bio Romania recomanda fermierilor sa se inscrie in agricultura ecologica
Luni, 11 August 2014
Luni, 11 August 2014
Asociatia Bio Romania recomanda tuturor fermierilor sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, pana la data limita de 29 august a.c., si sa depuna cereri pentru obtinerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie.
"Asociatia Bio Romania recomanda tuturor fermierilor, in special cei mici si mijlocii, sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, pana la 29 august a.c., data limita pana cand mai pot depune cereri pentru obtinerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, si care va fi platit pana la 30 iunie 2015. La solicitarea repetata a Asociatiei Bio Romania, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a solicitat si obtinut de la Comisia Europeana o suplimentare a sumei ce va fi distribuita fermierilor care intra in conversie in anul 2014", a declarat Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania, intr-un comunicat remis Agerpres.
Conform calculelor Asociatiei Bio Romania, fermierii aflati in perioada de conversie ar putea primi, in 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010.
De asemenea, reprezentantii Bio Romania afirma ca pe langa subventia pe care o vor primi pentru conversie, incepand din 2015 pana in anul 2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, "agricultura ecologica va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, pana la 400 euro/ha/an, in functie de tipul de cultura".
In viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro, a anuntat la finele lunii aprilie secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.
"In viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocata o suma consistenta de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologica. Poate nu este suficienta, dar cautam in continuare solutii ca sa sustinem acest sector care in ultima perioada a adus plus valoare in economia Romaniei. Daca ne uitam pe balanta comerciala, care este pe plus in 2013 (...) o parte din acest plus vine si din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca si in viitor sa se intample astfel de lucruri cu acelasi succes", a spus, in 29 aprilie, oficialul MADR.
Botanoiu a mai afirmat ca produsele romanesti sunt mult mai sanatoase decat cele din celelalte state din UE, in conditiile in care Romania foloseste in agricultura, pe hectar, de 10 ori mai putine chimicale.
"Romania utilizeaza 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizeaza de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite sa spunem ca majoritatea produselor romanesti, inclusiv cele care provin din agricultura conventionala, sunt mai sanatoase si mai curate decat cele provenite din vechile state membre. Si Polonia si Ungaria folosesc cantitati duble fata de ce folosim noi astazi", a explicat Daniel Botanoiu.
Bio-Romania sustine ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole conventionale, iar in procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA sa ramana 24%.
De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sanatate, ar trebui sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24%, in special cele care contin mai multi aditivi alimentari.
Pentru introducerea TVA Verde asociatia Bio Romania a lansat o petitie online, care poate fi semnata de oricine doreste sa sustina aceasta masura pe site-ul Bio-Romania.
Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...