Bilantul ANSVSA pe litoral: Aproape 300 de sanctiuni in valoare de 3 milioane de lei
Miercuri, 04 Septembrie 2024
Miercuri, 04 Septembrie 2024
In plus, au fost emise 15 ordonante de suspendare temporara a activitatii si 25 de ordonante privind interzicerea activitatii. Bilantul mai arata ca au fost gasite 1.500 de kilograme de midii recoltate din zone neclasificate, acestea fiind eliberate inapoi in mare. Coordonatorul Comandamentului, dr. Sandu Tolea, afirma ca a fost atins dezideratul - zero toxiinfectii alimentare.
Astfel, in perioada 25 iunie – 01 septembrie 2024, echipe de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au verificat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul si comercializarea produselor alimentare.
Activitatea Comandamentului a fost realizata de inspectori din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, atat din cadrul DSVSA Constanta cat si delegati ai altor DSVSA judetene, organizati in serii de cate doua saptamani.
Din punct de vedere al prioritizarii controalelor, primele unitati inspectate au fost blocurile alimentare din incinta taberelor școlare, respectiv a cantinelor sau restaurantelor unde se prepara sau servesc mancaruri gatite grupurilor de copii, școlari și sportivi. Au urmat controale focalizate la nivelul unitatilor de alimentatie publica și comercializare a alimentelor care in anul precedent au avut neconformitati structurale, au fost sanctionate contraventional, au avut activitatea suspendata sau inchisa sau a fost aplicata masura retinerii oficiale sau confiscarii unor produse alimentare.
“Prioritar pentru noi este sa aparam sanatatea cetatenilor si sa ne asiguram ca nu sunt comercializate produse care le pun in pericol sanatatea. Imi doresc ca toti agentii economici sa inteleaga responsabilitaea pe care o au atunci cand aleg sa comercializeze astfel de produse neconforme ”, a declarat dr. Alexandru Bociu, presedintele ANSVSA.
Astfel, au fost verificate 2.332 de unitati localizate in cele 6 zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanta.
Reprezentantii ANSVSA precizeaza ca, in urma controalelor s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare a acestora, marcarea necorespunzatoare a oualor, neanuntarea inceperii activitatii supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranta alimentelor, produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilitatii.
Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor au fost aplicate 294 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.992.600 de lei. De asemenea, au fost emise 15 Ordonante de suspendare temporara a activitatii și 25 de Ordonante privind interzicerea activitatii.
Potrivit bilantului, la cele patru festivaluri care s-au desfasurat pe litoralul romanesc, nu au fost inregistrate sesizari/petitii și nici episoade de toxiinfectii alimentare.
“Datorita eforturilor depuse de echipele de control, in aceasta perioada nu au fost identificate cazuri de imbolnaviri, fiind atins dezideratul - zero toxiinfectii alimentare”, a declarat dr. Sandu Tolea, coordonatorul Comandamentului.
De asemenea, la solicitarea ANPA – Directia Politici și Inspectii Maritime Constanta privind combaterea fraudelor legate de originea, provenienta și destinatia moluștelor bivalve vii și a gasteropodelor marine vii, au avut loc actiuni comune in zona de sud a Portului Constanta, unde a fost identificata o cantitate totala de 1.500 de kg moluște bivalve vii, recoltata din zona neclasificata și fara documente care sa ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competenta. Dupa stabilirea viabilitatii acestora, intreaga cantitate de moluște bivalve vii (midii) a fost redata habitatului natural sub supravegherea autoritatilor competente.
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...