Bilant dramatic. Peste 410.000 de porci ucisi din cauza PPA

Bilant dramatic. Peste 410.000 de porci ucisi din cauza PPA


Peste 410.000 de porci afectati de pesta porcina africana (PPA) au fost eliminati pana in prezent si au fost stinse 1.248 de focare, insa PPA evolueaza, inca, in 231 de localitati din 23 de judete, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat.

“Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 231 de localitati din 23 de judete, cu un numar de 746 de focare, dintre care 4 focare in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A. In alte 4 judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 410.616 porci afectati de boala si exista 1.803 cazuri la mistreti. In total au fost stinse 1.248 de focare”, precizeaza institutia.

 

In prezent, cele mai multe focare active sunt in judetele Teleorman (247 de focare in gospodariile populatiei si 515 cazuri la mistreti), Dolj (113 focare in gospodariile populatiei si 9 cazuri la mistreti) si Giurgiu (108 focare, din care un focar intr-o exploatatie de tip A si 35 de cazuri la mistreti).

 

Pana la data de 8 august au fost despagubiti 8.979 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 253 milioane de lei.

 

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

“Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie”, mentioneaza ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.



Poti fi interesat si de