Berbecii din Sibiu ajung la arabi
Marti, 24 Februarie 2015
Marti, 24 Februarie 2015
Crescatorii de oi din judetul Sibiu s-au bucurat anul trecut de o crestere a numarului de miei si berbeci exportati, 80% din ovinele exportate in 2014 au ajuns in tari arabe, in timp ce laptele si lana este cumparata de turci, iar branza de oaie ajunge pe mesele nemtilor si italienilor, a precizat luni, pentru AGERPRES, doctorul Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu.
Judetul Sibiu, renumit pentru telemeaua de oaie, ocupa locul trei, dupa Timis si Constanta, intr-un top al judetelor cu cele mai multe oi, conform sursei citate. Cu toate acestea, anul trecut a adus pentru crescatorii de oi din judetul Sibiu o "explozie" la export, potrivit lui Ioan Pentea.
"Anul trecut, ca niciodata, din judetul Sibiu s-a exportat 62.822 capete tineret ovin, ceea ce a insemnat o crestere fata de alti ani. Mieii si berbecutii in procent de 80% au fost exportati in tari arabe si in Vestul Europei", a explicat reprezentantul DSVSA Sibiu.
In judetul Sibiu sunt peste 600.000 de capete de ovine, din care 484.915 oi si mioare, conform unui raport oficial al DSVSA. Din acestea, 64% sunt crescute in exploatatii care numara pana la 50 de oi, un sfert in exploatatii cu pana la 500 de oi, iar restul, cele mai putine sunt exploatatii foarte mari, cu peste 500 de oi. Oile sunt crescute in 59 de exploatatii comerciale de tip A si in 4.055 de exploatatii din gospodariile populatiei.
Contrar unui mit potrivit caruia cei mai multi ciobani si cele mai multe oi din judetul Sibiu sunt in localitatile din Marginimea Sibiului, realitatea arata ca doar 20% din totalul oilor sunt crescute in renumitele sate din Marginime.
Tineretul ovin pentru export este colectat in doua centre, din care unul deschis chiar in acest an, in judetul Sibiu. Daca cei din tarile arabe cumpara miei si berbeci din judetul Sibiu, pe parcursul intregului an, italienii si spaniolii prefera sa importe de la noi, in perioada sarbatorilor de Pasti.
Anul trecut, sibienii au importat 101 berbeci, adica de 622 de ori mai putin decat au exportat. Din judetul Sibiu s-au exportat in 2014 si 66 de tone de lana, mai ales in Turcia. Tot anul trecut, un singur producator care face export, a reusit sa trimita in afara Romaniei, branza de oaie, mai ales in Germania si Italia, a precizat pentru AGERPRES, Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al DSVSA Sibiu. In total, din judetul Sibiu s-au exportat, anul trecut, 70 de tone de branzeturi.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...