Barbu: Vom interveni daca preturile alimentelor scoase de la plafonare vor creste excesiv
Joi, 01 Februarie 2024
Joi, 01 Februarie 2024
'Aceasta decizie s-a luat in dialog cu retailerii si cu procesatorii. V-am spus, cream acest mecanism de gestionare si de monitorizare a acestor preturi, pentru ca monitorizam inclusiv preturile care au fost scoase din aceasta ordonanta (ordonanta privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare n.r.) si in cazul in care vom constata ca alimentele care au fost scoase din lista vor avea cresteri semnificative de pret, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial. Este o schema de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru, atat de Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, cat si de Consiliul Concurentei, impreuna cu procesatorii si cu retailerii. Consider ca acest mecanism este unul bun. Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanta si, asa cum am spus, in cazul in care vom observa diferente de cresteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat si prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de baza', a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, la finalul sedintei de Guvern.
Intrebat ce inseamna 'crestere semnificativa de pret' pentru alimentele de baza in asa fel incat statul sa intervina, Barbu a raspuns ca, daca procesatorii si retailerii nu vor respecta in continuare preturile, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi largita din nou.
'Am spus ca alimentele care sunt in ordonanta, cele 17 din anexa care sunt supuse plafonarii adaosului comercial cu 20%, dar si celelalte alimente care au fost scoase, precum si alte alimente, vorbim de produsele agroalimentare pe raft, in magazin, daca identificam cresteri semnificative de pret, vom largi lista si bineinteles ca vom da act normativ de plafonare si vom introduce toate produsele agroalimentare care vor avea cresteri semnificative la raft. (...). Noi vom monitoriza aceste preturi. Noi ne dorim ca aceste preturi care au fost scoase din aceasta ordonanta, aceste produse care au fost scoase din aceasta ordonanta sa-si mentina pe o perioada de sase luni aceleasi preturi. In cazul in care sunt modificari semnificative, bineinteles, vom interveni cu actul normativ despre care am spus. (...) Eu vorbesc de preturile alimentelor la raft. Avem o analiza, am avut aceste produse introduse intr-o ordonanta prin care adaosul comercial a fost plafonat si, asa cum spuneam, daca atat procesatorii, cat si retailerii, nu vor respecta in continuare preturile pentru produsele pe care noi le-am scos din aceasta lista privind plafonarea adaosului comercial, prin acest acord voluntar vom interveni imediat cu act normativ', a spus seful MADR.
Barbu a explicat ca nu sunt exceptati procesatorii de la aceasta schema, in conditiile in care actul normativ are o prevedere prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta produsele agricole si alimentare prevazute in anexa, utilizate ca materii prime in procesul de productie, prelucrare, procesare si care fac obiectul relatiilor comerciale dintre producator-procesator, procesator-procesator.
'In cazul in care in fisa de cost a unui produs sau materia prima utilizata pentru realizarea unui produs reprezinta 10% zaharul, care intra in procesare pentru a realiza un produs, nu este supusa acestei ordonante. Procesatorii sunt supusi plafonarii adaosului comercial la produsul finit, conform fisei de cost a produsului', a mai spus acesta.
Intrebat care au fost cresterile de pret, pentru a se decide introducerea magiunului si a untului pe lista produselor cu adaos comercial plafonat, ministrul Agriculturii a precizat ca este vorba de diferente de cresteri de pret de la un furnizor la altul, in medie, cu 50%.
'Aceste diferente de cresteri de pret sunt de la un furnizor la altul. Este o medie de peste 50% (...). Vorbim de toate produsele care sunt realizate de catre producatorii romani. Pretul care pleaca de la furnizor si ceea ce este pe raft are un adaos comercial cu o medie de 50%, iar prin plafonare va scadea cu 30%', a explicat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...