Barbu: Romania are un grad de autosuficienta de 160% la carnea de pui

Barbu: Romania are un grad de autosuficienta de 160% la carnea de pui


Fermierii romani produc pui de calitate, iar 40% din carnea de pui se duce in Franta, ceea ce inseamna ca este de calitate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"Fermierii romani produc pui de calitate. Romania are un grad de autosuficienta de 160% la carnea de pui. Exportam, am deschis piete impreuna cu omologul meu francez. Aproape 40% din cantitatea de pui se duce in Franta. Inseamna ca este un pui de calitate", a spus ministrul Agriculturii, intrebat despre scandalul "puilor vopsiti".

 

El a adaugat ca, in opinia sa, institutiile abilitate de control implicate ar trebui sa prezinte in spatiul public certificatul si rezultatele analizelor pe care le-au facut in laboratoare pentru acest tip de pui.

 

Ministrul Agriculturii a vizitat vineri, alaturi de managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Catalin Cirstoiu, candidatul Coalitiei PSD-PNL la alegerile pentru Primaria Capitalei, targul de promovare a produselor romanesti din curtea MADR.

 

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat miercuri asupra comercializarii unor pui de gaina "ingalbeniti" pentru a parea mai sanatosi, precizand ca va informa toate institutiile ce pot verifica cum s-a ajuns in aceasta situatie.

 

"Ne confruntam cu un atentat serios la siguranta fiecaruia dintre noi: pui ingalbeniti pentru a parea mai buni, impanati cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mancare "gustos". Astazi, vom trimite informare catre absolut toate institutiile ce pot verifica cum s-a ajuns in aceasta situatie si cine a acoperit adevarul", a scris seful ANPC pe pagina sa de Facebook.

 

In aceeasi zi, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Danut Pale, a subliniat ca iesirile din spatiul public referitoare la siguranta produselor alimentare fara a astepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decat sa creeze o problema atat autoritatilor, cat si consumatorilor si industriei de crestere a pasarilor din Romania.

 

"Intr-adevar a creat o stare emotionala extraordinara, dar din pacate acestea sunt practicile. Puiul galben exista de cand a aparut pasarea pe pamant. In zona aceasta, de ceva timp, metoda de crestere s-a schimbat. Intr-adevar, se folosesc in retetele furajere atat pigmenti naturali pe care ii gasim in porumb si in lucerna, dar si dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbena, dar care au fost aprobati de autoritatea de reglementare si sunt folositi in hrana pasarilor (...) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil ca acum au descoperit unele institutii acest lucru. Daca stie (presedintele ANPC n.r.) ca exista acest pericol, avea posibilitatea, pentru ca este parte componenta a sistemului de alerta european, sa recolteze probe, sa ridice in acel sistem de alerta si atunci toate institutiile se sesizau, mai ales ANSVSA, si se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la ferma pana la la agentul economic care a pus in vanzare astfel de produse", a explicat vicepresedintele ANSVSA.



Poti fi interesat si de