Barbu: Niciun gram de carne de pui si niciun ou nu vor intra in Romania fara licenta
Vineri, 11 Octombrie 2024
Vineri, 11 Octombrie 2024
'In momentul de fata, in ordonanta se prevede ca nu pot importa carne de pui si oua din Ucraina decat procesatorii romani. In alte situatii, cum sunt restaurantele, comertul cu amanuntul, aceste importuri sunt interzise prin ordonanta. (...) ANSVSA, inclusiv Vama, vor verifica aceste importuri. Deja s-a introdus in sistem ca aceste importuri se fac doar pe baza de licenta aprobata de catre Ministerul Agriculturii. In cazul in care nu exista licenta, niciun gram de carne de pui si niciun ou nu vor intra pe teritoriul Romaniei pentru comercializare, doar in procesare', a precizat ministrul Agriculturii, la targul dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Romanesti, organizat in curtea Ministerului Agriculturii.
El a fost intrebat cum va reglementa situatia in care un procesator nu va gasi materie prima suficienta pe piata romaneasca si va fi nevoit sa importe oua sau carne de pasare din Ucraina, pentru a-si continua business-urile.
'Acesta este rolul nostru, al Ministerului Agriculturii. Avem un sistem foarte bine pus la punct de raportare a stocurilor. Stim stocurile clare de oua si de carne de pasare ale producatorilor romani si bineinteles ii vom indrepta catre aceste societati. Mai mult de atat, la carnea de pui, Romania detine un grad de autosuficienta de peste 160%. Deci din punct de vedere al productiei de carne de pui nu se pune problema. Si in sectorul de oua, la fel, Romania are un grad de autosuficienta de peste 100%. (...) Nu le strica niciun business, pentru ca ne dorim foarte mult ca materia prima produsa de fermierii romani sa fie integrata in procesare. Asa cum este si in ordonanta privind plafonarea adaosului comercial, in fisele de post intra inclusiv pretul de achizitie a materiilor prime realizat in procesare. Nu afecteaza din punct de vedere financiar nicio societate comerciala', a explicat ministrul Agriculturii.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care ouale si carnea de pasare au fost incluse pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe baza de licenta de import.
Potrivit ministrului Agriculturii, masura a fost adoptata in urma unei discutii cu formele asociative din sectorul avicol. Acestia se confruntau cu o reala problema din cauza importurilor de oua si carne de pasare din Ucraina, la preturi de dumping, mult sub costurile de productie pe care le au fermierii nostri. El a mentionat ca Romania, fiind stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa respecte anumite conditionalitati, iar acest lucru presupune costuri cu circa 30% mai mari decat cele din Ucraina.
In data de 2 octombrie, crescatorii de pasari din Romania au solicitat autoritatilor interzicerea unilaterala a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinatatea acestei tari, in conditiile in care aceste importuri pun fermierii din tara noastra intr-o situatie dificila, diminuandu-le competitivitatea, precum si viabilitatea fermelor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), masura este necesara pentru stabilizarea pietei oualor si a carnii de pasare si prevenirea unor socuri economice si mai grave, cu efect pe termen lung.
Datele UCPR arata ca importul de oua de consum proaspete din Ucraina, in primele sase luni din 2024, a atins 534 tone, in crestere cu 48% fata de aceeasi perioada a anului 2023, cu preturi de import sub cele ale oualor romanesti, dar cu o tendinta descrescatoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenti pe ou in luna ianuarie 2024 la circa 0,6 - 0,7 eurocenti pe oua in lunile iulie - august 2024.
Totodata, volumul in crestere al importurilor de oua din Ucraina, la preturi scazute si de calitate slaba, exercita presiuni grave asupra preturilor la poarta fermei.
Pe de alta parte, potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari, importul de carne de pasare, refrigerata si congelata, in Romania din Ucraina, in primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, fata de 78 tone importate in aceeasi perioada a anului 2021, cu potential de crestere semnificativa in semestrul II 2024.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...