Banca Centrala: Inflatia preturilor la alimente va incepe sa scada in semestrul doi din 2023
Miercuri, 26 Aprilie 2023
Miercuri, 26 Aprilie 2023
BCE va reusi sa aduca inflatia la aproximativ 2% pana in 2025, a dat asigurari oficialul francez.
Analistii se asteapta ca la reuniunea din 4 mai BCE sa majoreze pentru a saptea oara dobanzile, pentru a tine sub control inflatia. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca oficialii BCE sunt in favoarea unei majorari a dobanzii cu 25 de puncte de baza.
In raportul anual catre presedintele francez Emmanuel Macron, Villeroy sustine ca este justificat ca BCE sa inaspreasca in continuare politica monetara, deoarece nu sunt indicii ca presiunile asupra inflatiei se diminueaza.
Si presedintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent ca inflatia in zona euro este prea ridicata si politica monetara a Bancii Centrale Europene trebuie sa fie orientata spre readucerea acesteia spre tinta de 2%.
"Politica noastra monetara trebuie evident sa puna in practica toate instrumentele pentru a readuce inflatia la tinte pe termen mediu de 2%. Acest exercitiu este in desfasurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem putine de facut", a declarat seful BCE.
Oficialul a adaugat: "Timpul necesar va depinde evident de un numar de factori si de impactul semnificativ asupra creditarii si a disponibilitatii sale dupa problemele financiare cu care ne-am confruntat", facand referire la recentele turbulente din sectorul bancar.
Cele mai recente date Eurostat arata ca in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut de la 8,5% in februarie, pana la 6,9% in martie. In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a continuat sa creasca pana la 7,5%, de la 7,4% in februarie. Un alt indicator care, pe langa preturile la energie si alimente, exclude si preturile la tigari si alcool, a crescut pana la 5,7%, de la 5,6% in februarie.
Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Principala ingrijorare a BCE este ca inflatia serviciilor, care in cazul zonei euro a ajuns la 5,1%, este mult prea mare si ar putea semnala faptul ca salariile devin o problema importanta, in conditiile in care preturile la servicii sunt determinate in principal de costurile cu mana de lucru.
O alta ingrijorare a BCE este aceea ca inflatia la alimente continua sa accelereze si are un impact supradimensionat asupra perceptiilor de inflatie ale consumatorilor, ceea ce poate schimba comportamentul de cheltuieli si genera solicitari de majorare a salariilor.
In cele mai recente prognoze, BCE se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa se situeze la 6,3% in 2023 si la 3,4% in 2024.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...