BERD pune la dispozitia fermierilor romani 20 de milioane de euro

BERD pune la dispozitia fermierilor romani 20 de milioane de euro


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca a aprobat un imprumut de 20 de milioane de euro catre Agricover Credit IFN, un creditor agricol nebancar, pentru a sustine investitiile si nevoile de finantare a capitalului de lucru ale fermierilor, informeaza un comunicat de presa.

Imprumutul face parte din Cadrul de Rezilienta si Mijloace de Subzistenta al BERD, in valoare de doua miliarde de euro, cadru ce are ca scop sustinerea tarilor si companiilor afectate de razboiul asupra Ucrainei.

 

Tarile vecine Romaniei, Ucraina si Rusia, sunt ambele mari producatoare de cereale, iar pretul graului, care era cu aproape 50% peste media din 2017-2021 in februarie, cand Rusia a invadat Ucraina, a crescut constant de la inceputul razboiului. Dupa recolte slabe, pandemia de Covid-19 si problemele legate de lantul de aprovizionare exacerbate de razboi, stocurile globale de cereale au fost cu peste 30% sub media ultimilor cinci ani.

 

Romania a atins o productie agricola record in 2021 si are o capacitate semnificativa de productie de cereale si seminte oleaginoase. In timp ce fermierii romani se confrunta cu o crestere a preturilor materiilor prime si a facturilor la energie, aceasta productie record, impreuna cu preturile ridicate de vanzare si cererea internationala de culturi mai mare, se combina pentru a sprijini fermierii locali sa se adapteze mediului actual.

 

Agricover Credit IFN lucreaza cu peste 4.700 de fermieri din Romania. Este o subsidiara a Agricover Holding, care ofera fermierilor servicii financiare si de agrobusiness printr-un model de afaceri bine integrat, centrat pe satisfacerea nevoilor esentiale ale fermierilor. Compania, client BERD din 2018, este detinuta integral de catre Agricover Holding S.A., un jucator major in sectorul agricol romanesc, cu peste 20 de ani de activitate, in care BERD este actionar.

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu.

 

In Romania, unde este un investitor major, BERD se concentreaza asupra finantarii infrastructurii, cresterii productivitatii si consolidarii sectorului financiar. Pana in prezent, BERD a investit aproape 9,7 miliarde de euro in 488 de proiecte in Romania.Poti fi interesat si de