BERD a anuntat pentru 2022 cel mai ridicat nivel al investitiilor in Romania din ultimii 12 ani

BERD a anuntat pentru 2022 cel mai ridicat nivel al investitiilor in Romania din ultimii 12 ani


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a realizat anul trecut investitii de 709 milioane de euro in 32 de operatiuni din Romania, ca parte a nivelului record de investitii in regiunile unde este prezenta institutia, de 13,1 miliarde de euro in 2022, informeaza BERD printr-un comunicat.

Acesta a fost cel mai inalt nivel al investitiilor BERD in Romania in mai mult de un deceniu, al doilea cel mai inalt nivel atins vreodata si mult peste nivelul realizat de BERD in 2021, de 546 milioane de euro. Investitiile cumulate ale BERD in Romania au depasit pragul de 10 miliarde de euro.

 

Recordul anterior pentru investitiile romanesti ale BERD, consemnat in 2009, a fost de 720 milioane de euro pentru 23 de investitii.

 

Cifrele pentru 2022 au fost realizate in contextul unui mediu economic global dificil, ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia, confirmand rolul semnificativ al BERD in sprijinul tarilor unde desfasoara operatiuni si al clientilor sai.

 

Din totalul investitiilor BERD din Romania, investitiile in economia verde s-au ridicat la 436 de milioane de euro - 61% din total.

 

Volumul de afaceri al BERD in Romania a fost atribuit in principal sectorului privat, cu 75% din investitii sprijinind entitatile private.

 

Portofoliul activ al Romaniei se ridica la peste 2,5 miliarde de euro, ceea ce, impreuna cu volumele anuale de investitii, plaseaza tara ca una dintre tarile de top in care opereaza institutia financiara internationala.

 

Per ansamblu, finantarea economiei verzi de catre BERD a atins 50% din volumul total de afaceri in 2022, indeplinind pentru al doilea an consecutiv angajamentul institutiei ca cel putin jumatate din finantarea sa in 2025 sa fie finantare verde. Ca lider in domeniul finantarii combaterii schimbarilor climatice, BERD a anuntat in decembrie ca si-a indeplinit un al doilea angajament de a-si alinia toate activitatile la obiectivele Acordului de la Paris privind limitarea schimbarilor climatice.

 

'Am facut mai mult decat sa doboram un record, ne-am depasit cele mai mari asteptari, in ciuda tragediei razboiului cu Ucraina si a crizelor regionale si globale pe care le-a provocat acest eveniment. Aceasta performanta operationala impresionanta este o marturie a rezilientei si hotararii noastre de a sprijini tarile in care operam si clientii nostri', a declarat presedintele BERD, Odile Renaud-Basso.

 

Raspunsul BERD la razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, care a inceput la 24 februarie 2022, a fost sa se angajeze sa investeasca trei miliarde de euro pentru Ucraina in perioada 2022-2023, cu sprijinul exceptional al actionarilor si donatorilor care impartasesc o parte din riscul investitiilor pe care si le-a asumat BERD

 

In 2022, BERD a acordat 1,7 miliarde de euro pentru a sprijini economia Ucrainei si a mobilizat inca 200 milioane de euro de la bancile partenere.Poti fi interesat si de