BARONCINI a inaugurat mini abatorul Androangus la Sibiu

BARONCINI a inaugurat mini abatorul Androangus la Sibiu


In luna martie a fost pus in functiune de grupul BARONCINI punctul de sacrificare la nivelul fermei ANDROANGUS din localitatea Cartisoara, jud. Sibiu.

Beneficiarii acestei mici bijuterii sunt o familie de tineri intreprinzatori care au pornit acest proiect inca din 2016 accesand fonduri europene nerambursabile prin programul National de Dezvoltare Rurala.

 

"Ne bucuram sa impartasim realizarile noastre si altor persoane. In momentul de fata avem un efectiv de 400 capete bovine adulte si tineret, doua silozuri pentru porumb, un fanar si un mini abator. Mini abatorul nostru a luat nastere in urma reglementarilor aduse de Ordinul 140/2016, prin intermediul caruia autoritatile romane ne-au permis sa infiintam un punct de sacrificare la nivelul fermei construit si supravegheat in totalitate de grupul BARONCINI. Suprafata lui este de 100 mp si cuprinde: zona murdara, zona curata, zona pentru depozitarea frigorifica a semicarcaselor, zona de transare, zona pentru prelucrarea organelor, zona de livrare si vestiare pentru lucratori. Conceptul nostru de baza este sa cream locuri de munca, sa dezvoltam zona montana privind cresterea si abatorizarea bovinelor de carne din zona Brasov - Sibiu. Din punct de vedere turistic, ne gandim ca pe viitor sa avem pe langa toate acestea si o pensiune, unde sa te poti bucura de frumusetile naturii, de ospitalitatea noastra tipica romanilor si de bucatele alese obtinute de la animalele noastre crescute natural", a afirmat reprezentatul firmei ANDROANGUS.

 

“Acest punct de sacrificare a insemnat pentru echipa noastra o provocare de la inceputul proiectarii si pana la instalarea liniei propriu-zise. Conceptul de fabricatie al echipamentelor de capacitate mica este unul deosebit de minutios, pentru ca ai la dispozitie un spatiu limitat privind instalarea si trebuie sa creezi un flux tehnologic apropiat celui dintr-un abator de cateva sute de metri patrati. De exemplu, in aceasta cladire de aproximativ 100 mp putem sacrifica 1-2 bovine/zi pentru taierile de urgenta sau pentru productia proprie. Pe viitor vom dezvolta aceasta idee de fabricatie a liniilor pentru centre sau puncte de sacrificare, venind in sprijinul fermierului roman cu proiecte complete  asigurand proiectarea, productia, instalarea, testarea si asistenta post-vanzare. Multumim firmei ANDROANGUS pentru increderea acordata”, au afirmat reprezentantii grupului BARONCINI.

 

Capacitatea maxima de sacrificare a abatoarelor de capacitate mica, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor:

 

Abatoare de capacitate mica

  1. porcine, ovine sau caprine - 200 de capete/luna;
  2. bovine - 40 de capete/luna;
  3. orice combinatie a acestor specii, dar care nu depaseste 5 UVM/zi;

 

Centrele de sacrificare

  1. porcine, ovine sau caprine - 100 de capete/luna;
  2. bovine - 20 de capete/luna;
  3. orice combinatie a acestor specii, dar care nu depaseste 2,5 UVM/zi;

 

Puncte de sacrificare la nivelul fermei

  1. porcine, ovine sau caprine - 50 de capete/luna;
  2. bovine - 10 capete/luna;
  3. orice combinatie a acestor specii, dar care nu depaseste 1,5 UVM/zi;

 

UVM - unitate vita mare

  1. tauri, vaci si alte bovine de mai mult de 2 ani si ecvine de mai mult de 6 luni - 1,0 UVM;
  2. bovine intre 6 luni si 2 ani - 0,6 UVM;
  3. bovine mai mici de sase luni - 0,4 UVM;
  4. ovine si caprine - 0,15 UVM;
  5. scroafe de reproductie mai mari de 50 kg - 0,5 UVM;
  6. alte porcine - 0,3 UVM.

 



Poti fi interesat si de