Aviz favorabil pentru impuscarea cormoranilor
Joi, 28 Noiembrie 2019
Joi, 28 Noiembrie 2019
Initiatorii proiectului de lege motiveaza ca aceste pasari s-au inmultit foarte mult de cand sunt protejate si mananca pestele din fermele piscicole, producand daune foarte mari.
"Directiva CE nr. 409/1979 privind conservarea pasarilor salbatice, urmata de Directiva CE nr. 147/2009 privind conservarea pasarilor salbatice, au condus la o exagerata crestere a populatiilor de cormorani in Romania, care au invadat zone din afara ariilor de crestere traditionale (Delta Dunarii si cursul Dunarii), ajungand in regiuni unde nu erau intalnite anterior. Pe teritoriul tarii noastre sunt raportate trei specii de cormorani: cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), cormoranul motat (Phalacrocorax aristotelis). Populatia de cormoran mare din Romania a depasit cu mult valorile art. 2 din Directiva CE nr. 147/2009. Cormoranii sunt pasari care se hranesc exclusiv cu peste si produc daune considerabile fermelor de acvacultura, pescariilor si apelor in general, ei neavand niciun dusman natural. Desi in tara noastra au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea productiei din piscicultura impotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvente, laser, sperietori de ciori etc., aceste pas inteligente, se obisnuiesc cu ele, se adapteaza si nu se mai sperie, astfel ca aceste metode au devenit ineficiente", se arata in expunerea de motive.
Potrivit acestora, pagubele produse piscicultorilor sunt foarte mari: "Romania importa 80.000 tone de peste pentru asigurarea cererii din piata. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridica la aproximativ 20.000 tone de peste/an, in timp ce productia din acvacultura inregistrata in ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peste/an".
Proiectul a fost votat de toti senatorii din Comisia pentru ape, paduri, pescuit si fond cinegetic, cu o singura exceptie, senatorul USR Mihai Gotiu.
La inceputul anului 2019, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca avem atat de multi cormorani in Romania incat au ajuns sa "faca baie in piscine".
Un recensamant al cormoranilor inca nu a fost facut, autoritatile avand abia in plan o astfel de numaratoare.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...