Avertisment EFSA: Cazurile de gripa aviara se vor inmulti din nou in primavara

Avertisment EFSA: Cazurile de gripa aviara se vor inmulti din nou in primavara


Extinderea rapida a gripei aviare in randul efectivelor de pasari din Europa a inceput sa incetineasca, insa numarul cazurilor ar putea sa se inmulteasca din nou pe masura pasarile salbatice vor migra in timpul primaverii, a avertizat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), transmite Bloomberg.

Numarul focarelor saptamanale de gripa aviara inregistrate in ultimele trei luni a scazut comparativ cu varful atins in noiembrie, sustine EFSA intr-un raport comun elaborat cu Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si Laboratorul European de Referinta pentru Gripa Aviara. Impreuna cu numarul cazurilor identificate in randul pasarilor salbatice, in luna ianuarie a acestui an au fost descoperite cu o treime mai putine focare de gripa aviara comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

 

Aceste informatii ar putea oferi o gura de oxigen pentru preturile de consum la oua si carne de pasare, care au crescut exploziv anul trecut, pe masura ce fermele de pasari au fost lovite de virusul gripei aviare iar producatorii s-au confruntat cu costuri mai mari la nutreturi si energie.

 

Cu toate acestea, cele trei agentii au avertizat ca raspandirea gripei aviare ar putea sa se accelereze in curand.

 

Cazurile de gripa aviara identificate in randul pescarusilor au inregistrat o crestere neasteptata in perioada decembrie-martie, in special in Franta, Belgia, Tarile de Jos si Italia, potrivit raportului mentionat. Aceasta ar putea creste riscul de infectie pentru pasarile domestice, care in mod frecvent contacteaza boala de la pasarile salbatice, pe masura ce coloniile de pasari salbatice se vor extinde spre interiorul continentului in lunile urmatoare si se vor suprapune cu zonele unde se afla fermele de pasari domestice.

 

Totusi, cele trei agentii au apreciat ca riscul pentru publicul larg ramane unul redus. Cazurile recente descoperite la unele mamifere, precum vulpile din Franta, au avut loc in randul animalelor care vaneaza sau se hranesc cu pasari salbatice.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.Poti fi interesat si de