Autoritatile, preocupate de utilizarea medicamentelor antimicrobiene de uz veterinar

Autoritatile, preocupate de utilizarea medicamentelor antimicrobiene de uz veterinar


Cresterea securitatii alimentare poate fi facuta in mare masura prin utilizarea rationala a medicamentelor antimicrobiene. Aceasta este si o tema de interes in Uniunea Europeana si a intrat in atentia autoritatilor romane.

Robert Chioveanu, presedintele ANSVSA, a declarat recent pentru Digi24, ca "intarirea legislatiei privind circulatia medicamentelor de uz veterinar, precum si promovarea utilizarii rezonabile a antimicrobienelor la animale" se numara printre prioritatile mandatului sau.

 

"Antibioticele de uz veterinar trebuie sa fie prescrise si administrate numai de catre entitatea profesionala – medicii veterinari – care prin lege este abilitata sa utilizeze si sa manipuleze aceste medicamente si care trebuie sa garanteze consumul de alimente sigure de catre populatie", a declarat Chioveanu.

 

Adrian Balaban, presedintele Asociatiei Medicilor Veterinari din Sectorul Suin si membru in Consiliul Director al AsociaĊ£iei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) a declarat la postul citat ca in fermele comerciale administrarea medicamentelor antimicrobiene se face sub stricta supraveghere a medicului veterinar, cu respectarea procedurilor legale, dar ca problemele apar in exploatatiile nonprofesionale. "Discutam de o suprareglementare in exploatatiile comerciale si niciun fel de control pe cele nonprofesionale". Adrian Balaban a mai precizat ca "regulile minime de igiena previn imbolnavirea animalelor si folosirea anapoda a medicamentelor si antibioticelor".

 

Curtea de Conturi Europeana a publicat un raport, la sfarsitul anului trecut, in care arata ca aproximativ doua treimi din cantitatea totala de antimicrobiene utilizate in Uniunea Europeana este destinata animalelor de la care se obtin produse alimentare pentru consumul uman. Utilizarea necontrolata si exagerata de antibiotice provoaca rezistenta la antimicrobiene atat in cazul animalelor, cat si al oamenilor, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca aceasta este o amenintare grava la adresa sanatatii si securitatii alimentare la nivel mondial.Poti fi interesat si de