Australia interzice exportul de oi vii pe cale maritima, din 1 mai 2028

Australia interzice exportul de oi vii pe cale maritima, din 1 mai 2028


Guvernul australian a decis ca exportul de oi vii pe cale maritima va fi interzis incepand de la data de 1 mai 2028 si ii va ajuta pe cei afectati de aceasta decizie, a declarat ministrul Agriculturii, Murray Watt, transmite Bloomberg.

"Cu siguranta, momentul in care aceste exporturi vor inceta este un aspect important. Calendarul anuntat realizeaza un echilibru intre pasi necesari pentru tranzitie cu angajamentul nostru ca vom imbunatati normele privind bunastarea animalelor", a spus Watt, in raspunsul oficial al guvernului australian la un studiu independent pe care l-a comandat cu privire la eliminarea practicii controversate referitoare la transportul oilor vii cu navele.

 

In paralel, guvernul australian a anuntat ca va oferi un pachet de sprijin cu o valoare de 107 milioane dolari australieni (70,7 milioane de dolari SUA) pentru a ajuta firmele afectate de aceasta tranzitie. Exporturile de oi vii cu navele vor putea continua pana la data de 1 mai 2028, fara restrictii suplimentare precum plafoane sau cote. De asemenea, interdictia nu se va aplica pentru alte exporturi de animale si nici pentru exporturile de oi vii cu ajutorul avioanelor.

Crescatorii australieni de oi au inceput deja sa renunte la exporturile cu ajutorul navelor.

 

Datele oficiale arata ca, in sezonul 2022-2023, Australia a exportat aproximativ 652.000 de oi vii pe cale maritima, comparativ cu 5,92 milioane de capete in urma cu 20 de ani.

 

Cu toate acestea, Federatia nationala a fermierilor australieni (NFF) a spus ca un interval de patru ani ar fi devastator pentru fermieri si a acuzat guvernul ca a cedat in fata presiunilor activistilor pentru drepturile animalelor. "Nu vom avea odihna pana cand aceasta politica nu va fi abandonata. Anuntul condamna oile din strainatate la practicile pe care noi le-am interzis in urma cu un deceniu", a declarat presedintele NFF, Tony Mahar.



Poti fi interesat si de