Audit la ANSVSA din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie pe pesta porcina africana

Audit la ANSVSA din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie pe pesta porcina africana


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost auditata, in perioada 28 - 29 martie, de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie, in ceea ce priveste eficienta masurilor de prevenire, detectare si control a pestei porcine africane.

Romania a fost selectata, dintre statele membre, alaturi de Franta si Germania, pentru a fi evaluata pe eficienta masurilor implementate in Uniunea Europeana in cazul pestei porcine africane. Selectia s-a facut pe baza diferitelor situatii epidemiologice existente in aceste state, in vederea dezvoltarii relatiilor comerciale intre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii.

 

'Sedinta de deschiderea a misiunii de audit a avut loc in data de 28 martie, la sediul ANSVSA, unde expertii britanici au asistat la prezentari despre strategia de combatere a pestei porcine africane si a modului in care aceasta este implementata de serviciile veterinare din Romania. In cea de-a doua zi a misiunii, cei sase membrii ai echipei de audit si un reprezentant al Comisiei Europene (in calitate de observator) s-au deplasat in judetul Arges, unde au vizitat o gospodarie traditionala si o exploatatie comerciala cu porcine in sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectiva de ansamblu asupra specificului national al sistemului de crestere a porcilor in Romania', precizeaza ANSVSA.

 

Auditul a urmarit evaluarea organizarii autoritatilor competente si sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. In acest sens, au inspectat miscarile si trasabilitatea animalelor vii, productia, procesarea si distributia carnii de porc si a produselor din carne de porc.

 

Potrivit sursei citate, procedurile privind prevenirea, detectarea si controlul bolii, inclusiv cele de raportare si zonare, planurile de contingenta pentru PPA, supravegherea pasiva si activa efectuata atat la porcii domestici, cat si la mistreti, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animala de la porci domestici si mistreti si procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate.

 

Aceasta misiune de audit s-a incheiat vineri, cu o sedinta online sub patronajul Comisiei Europene DG-SANTE, la care au participat reprezentantii statelor membre auditate.

 

'Romania a primit aprecieri din partea expertilor britanici pentru modul in care serviciile veterinare actioneaza pentru a combate pesta porcina africana, tinand cont de specificul sistemului de crestere a porcului. Un proiect al raportului misiunii va fi elaborat in termen de 60 de zile si, dupa finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiza si comentarii. Raportul final va fi publicat pe site-ul www.gov.uk', precizeaza ANSVSA.

 

Conform ultimelor date transmise de ANSVSA la data de 22 martie, in Romania erau active zece focare de pesta porcina africana (PPA), un focar intr-o exploatatie comerciala si noua la nivelul gospodariilor populatiei.

 

Din 2017 si pana la data de 22 martie au fost stinse 5.979 de focare de pesta porcina africana.

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 7.171 de cazuri la mistreti in 41 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.



Poti fi interesat si de