Au fost finalizate procedurile de acordare a marcii 'Made in Banat'
Joi, 21 August 2014
Joi, 21 August 2014
Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Timis a finalizat procedurile de acordare a marcii "Made in Banat", proiect finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia si derulat impreuna cu Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis (ADETIM) si Camerele Economice Regionale Pancevo, Zrenjanin si Kikinda.
"Urmarea celor patru intalniri de lucru gazduite de CCIA Timis in perioada mai - august 2014, membrii comisiei au definitivat procedurile, criteriile si documentatia privind acordarea marcii pentru fiecare produs sau serviciu din cele 14 grupe de produse si servicii, conform clasificarii internationale a produselor si serviciilor pentru inregistrarea marcilor (clasificarea de la Nisa), stabilita de Organizatia Internationala a Proprietatii Intelectuale, care trebuie indeplinite cumulativ. Neindeplinirea uneia conduce la descalificarea cererii producatorului in etapa verificarii documentatiei, fara posibilitatea intrarii in a doua etapa a verificarii si selectarii produsului sau serviciului propus pentru inregistrarea marcii", a declarat miercuri pentru Agerpres Cosmina Mirea, manager de proiect.
Cerintele obligatorii privind acordarea marcii "Made in Banat" prevad, printre altele, ca producatorul sau prestatorul de servicii trebuie sa aiba sediul social sau sa-si desfasoare activitatea in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia (Banatul romanesc si Banatul sarbesc); resursele materiale si umane utilizate trebuie sa provina din regiunea vizata de proiect, in procent de 51%, iar produsele nealimentare trebuie insotite de o declaratie de conformitate.
Producatorul sau prestatorul de servicii trebuie sa indeplineasca conditiile legale de functionare din punct de vedere sanitar-veterinar, sanatate publica, protectia mediului si protectia consumatorului din fiecare stat si trebuie sa aiba sistemul de management al calitatii, implementat sau in curs de implementare, pentru produsele alimentare. Producatorul sau prestatorul de servicii trebuie sa prezinte un comentariu al specificatiilor continute in documentatie, prin care sa demonstreze corespondenta produsului/produselor/serviciilor prezentate in propunere cu specificatiile respective.
Producatorii care nu fac dovada explicita a caracteristicilor declarate vor fi considerati neadmisi si propunerea pentru inregistrarea clasei din care fac parte, respinsa.
Evaluarea documentatiei de calificare si a cerintelor obligatorii se va face de catre comisiile de specialitate, in Romania si, respectiv, Serbia.
Procedura privind acordarea marcii a fost aprobata in unanimitate de experti si membrii comisiei mixte si va fi oficial asumata si semnata de reprezentantii partenerilor de proiect la expozitia "Made in Banat", in cadrul Targului de Inovare, Cooperare si Antreprenoriat, ce va avea loc la Zrenjanin (Serbia), in perioada 28-30 august.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...