Asociatiile de fermieri cer plafonarea preturilor la energie in agricultura

Asociatiile de fermieri cer plafonarea preturilor la energie in agricultura


Patru asociatii de fermieri au semnat o scrisoare deschisa prin care solicita adoptarea cu rapiditate a unei masuri care sa introduca agricultura in randul sectoarelor pentru care se aplica recentele prevederi privind plafonarea pretului la energie electrica.

Potrivit acestora, plafonarea se aplica, in prezent, pentru industria alimentara. Organizatiile semnatare sunt Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

 

"Fermierii nostri se afla astazi sub limita supravietuirii. Seceta devastatoare, bolile animale (pesta porcina africana la porci, gripa aviara la pasari, scrapia la ovine), cresterile masive de preturi la materiile prime si la utilitati (energie electrica, combustibil, gaz) i-au adus pe fermieri in pragul falimentului. Este o realitate trista faptul ca, fara masuri urgente de sustinere din partea statului roman, multi fermieri autohtoni vor fi nevoiti sa isi inchida activitatea iar productia nationala de carne - in special in ceea ce priveste carnea de porc si pasare - este in pericol sa dispara", se arata in documentul citat.

 

Fermierii avertizeaza, in context, ca majorarile de pret pentru consumatorul final vor fi inevitabile astfel incat acesta nu va mai avea alta optiune in afara produselor din import, iar piata nationala va depinde in intregime de sortimentele si preturile impuse de alte piete externe.

 

Mai mult, acestia arata ca nu se stie, pentru moment, daca alte tari care acum exporta produse alimentare vor mai permite exportul unor produse esentiale precum carnea in eventualitatea unei crize alimentare.

 

"Consideram ca, in aceasta perioada dominata de multiple tensiuni si incertitudini, protejarea agriculturii ca si sector care poate asigura siguranta alimentara pentru populatia tarii este de o importanta strategica nationala. Astfel, una dintre masurile evidente solicitate cu insistenta de catre fermierii romani si care ar putea fi adoptata cu rapiditate de catre factorii de decizie din Romania o reprezinta introducerea agriculturii in randul sectoarelor pentru care se aplica recentele prevederi privind plafonarea pretului la energie electrica. Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplica deja aceasta plafonare, insa trebuie sa ne intrebam ce va putea procesa aceasta industrie fara materia prima provenita din fermele romanesti?. Tocmai de aceea, avand in vedere rolul fundamental al fiecarei ferme in ceea ce constituie lantul securitatii alimentare, sustinem necesitatea aplicarii plafonarii pretului la energie electrica pentru toti fermierii din agricultura, indiferent de dimensiunea si amprenta economica a acestora", se arata in documentul citat.

 

Potrivit comunicatului, cele patru asociatii asigura peste 80% din productia nationala de pasari si porcine.Poti fi interesat si de