Asociatia Bio-Romania solicita autoritatilor TVA zero la alimentele bio

Asociatia Bio-Romania solicita autoritatilor TVA zero la alimentele bio


Asociatia Bio-Romania solicita autoritatilor eliminarea TVA pentru alimentele de baza certificate bio, respectiv pentru carne, lapte, oua, paine, legume si fructe, argumentand ca bugetul statului nu va avea de suferit deoarece in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala, iar produsele pot avea preturi aproape similare cu cele provenite din agricultura conventionala, printr-o procesare si o distribuire corecta in magazinele din Romania.

produsecicalexbioAsociatia Bio-Romania solicita autoritatilor eliminarea TVA pentru alimentele de baza certificate bio, respectiv pentru carne, lapte, oua, paine, legume si fructe, argumentand ca bugetul statului nu va avea de suferit deoarece in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala, iar produsele pot avea preturi aproape similare cu cele provenite din agricultura conventionala, printr-o procesare si o distribuire corecta in magazinele din Romania.

"Scopul nostru ca asociatie este sa dam romanilor alimente bio si de aceea avem acest parteneriat cu Carrefour Romania pentru distribuirea in reteaua nationala de magazine a produselor bio provenite de la producatori si procesatori, dar si sa schimbam perceptia consumatorilor romani potrivit careia alimentul bio este scump. Am solicitat premierului, Ministerului Agriculturii si celui de Finante ca alimentele de baza certificate bio si anume carnea, laptele, produse lactate, ouale, painea, legumele si fructele sa aiba TVA zero deoarece am demonstrat deja ca, daca materia prima bio din Romania este procesata si distribuita corect in magazinele din Romania, cel putin la vegetale, pretul produselor nu are voie sa depaseasca 10% fata de pretul unui produs similar obtinut in agricultura conventionala", a declarat pentru Agerpres presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - 'Bio Romania', Marian Cioceanu. Acesta a spus ca romanii considera ca produsele ecologice sunt scumpe intrucat majoritatea sunt aduse din import, Romania exportand mai mult materie prima ecologica si in procente foarte mici produse procesate.

"Consumatorii romani au o perceptie corecta ca produsele ecologice sunt scumpe, pentru ca multe sunt aduse din import. Intr-adevar noi dam graul si laptele in Germania si luam biscuitii si iaurtul de la ei, care se vinde de multe ori mai scump decat in Germania. Acest parteneriat cu Carrefour arata ca produsele ecologice romanesti distribuite corect sunt in unele cazuri egale sau poate chiar mai ieftine decat produsele conventionale. De exemplu, faina ecologica integrala se gaseste la Carrefour cu un pret de pana la 4,5 lei/kg, iar pentru cea conventionala pretul este tot pe acolo, insa aceeasi faina integrala adusa din Italia, in alt lant de magazine, costa 10 lei", a subliniat Cioceanu.

Pe de alta parte, in cazul produselor ecologice de origine animala, situatia este putin diferita deoarece costurile sunt mai mari pe tot lantul.

"La produsele de origine animala, exceptie facand mierea, la carne si lapte, un animal trebuie sa manance 2-3-4 kg de furaje bio, care sunt mai scumpe cu 5-10% si aceste costuri se multiplica. Aici va fi o diferenta de pret la produsele bio din carne si lapte, fata de cele obtinute in mod conventional, insa in mod sigur sunt mai sanatoase", a adaugat presedintele Bio-Romania.
Nu in ultimul rand, seful Bio-Romania a afirmat ca in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala pentru ca nu se poate cumpara nici cel mai mic ingredient la negru deoarece toate produsele trebuie sa fie insotite de certificatele bio.

"Noi am venit si cu o alta fundamentare si anume ca in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala. Nu poti sa ai oameni angajati la negru, pentru ca nu poti sa vinzi sub nicio forma, de la cel mai mic ingredient, materie prima, inputuri sau produse, fara factura si fara acel certificat de produs ecologic. Daca nu are certificat, magazinul nu poate sa il eticheteze. Daca nu avem evaziune fiscala pe lantul productiei alimentului ecologic, bugetul statului nu va fi afectat de eliminarea TVA, iar daca volumul de vanzari va fi mare toate celelalte impozite se vor multiplica si bugetul va fi pe plus", a explicat Marian Cioceanu.

In opinia acestuia, marea problema pentru procesatorii din sistemul ecologic este legata mai mult de piata si de costurile de operare, decat de cele de certificare.
"Costul ca sa te certifici nu este extraordinar de mare, dar ai si niste costuri de operare pentru ca poti sa produci pe aceeasi linie si produse conventionale si ecologice, iar cand intrerupi activitatea si treci pe ecologic, daca nu ai o piata, produci si arunci. Asta este marea problema, respectiv ca nu ai piata, nu certificarea. Se poate remedia acest lucru prin TVA zero, care este pe deplin justificat pentru alimentele de baza bio, deoarece sunt mai mult decat alimente, sunt medicamente. Cu TVA zero se degreveaza si bugetul Ministerului Sanatatii si cel al Mediului si de aceea dorim o compensare", a mai adaugat presedintele Bio-Romania.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - 'Bio-Romania' este asociatia patronala a sectorului bio, fiind totodata principalul partener de dialog cu autoritatile statului, militand pentru dezvoltarea durabila a agriculturii si a spatiului rural romanesc, pentru educarea, informarea si constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atat pentru sanatatea umana cat si pentru cea a naturii, prin promovarea excelentei in domeniul agriculturii ecologice.



Poti fi interesat si de