Asociatia Agricola lanseaza cel de-al treilea ghid de nutritie si alimentatie
Miercuri, 21 Septembrie 2022
Miercuri, 21 Septembrie 2022
Aceasta initiativa vine ca raspuns la un context ingrijorator, atat la nivel global, cat si la nivel national. In ultimii 40 de ani, prevalenta excesului ponderal a crescut de mai mult de patru ori, pentru segmentul de varsta 5-19 ani, afectand circa 340 de milioane de copii si adolescenti din intreaga lume.
Sedentarismul, mancatul emotional si lipsa unei educatii alimentare, printre principalele cauze In Romania, in anii 2019-2020, obezitatea de cauza neendocrina a fost in topul afectiunilor cronice la copii, pe locul doi, la nivel national, si pe locul intai, in mediul rural.
Lipsa unui plan alimentar pentru intreaga familie, mancatul emotional/compulsiv, lipsa activitatii fizice sau lipsa educatiei cu privire la masurarea si interpretarea corecta a greutatii si staturii copilului sunt cei mai frecventi factori care stau la baza acestor statistici.
„Nu putem vorbi despre obezitate in randul copiilor, fara a aduce la aceeasi masa medici pediatri si nutritionisti, bucatari, psihologi sau consilieri in alimentatie si miscare. Cauzele acestei probleme sunt atat de complexe si variate, incat doar o abordare multidisciplinara poate veni cu solutii practice, pentru parinti si mai ales pentru cei mici. Prin acest ghid, asta ne propunem: sa lansam in spatiul public o resursa cu adevarat utila, care aduce la un loc informatii valoroase din toate domeniile si retete practice, pentru a ajuta familiile sa construiasca impreuna obiceiuri mai bune si sa asigure, astfel, un viitor mai sanatos pentru copii”, a explicat Daniel Bitere, din partea Asociatiei Agricola Neam de Gospodari.
Aceasta editie a ghidului de nutritie si alimentatie este realizata cu sprijinul lui Chef Cezar Munteanu, al medicului primar pediatru Andreea Manda, consultantului in nutritie Alina Trifu, fotografului Catalin Hladi, precum si al Asociatiei CLAR si Asociatiei Door2outdoor si poate fi accesata si descarcata gratuit de la adresa: www.agricola.ro/proiecte-csr/ghid-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa.
Cel de-al treilea ghid, dedicat familiilor, vine in continuarea numerelor lansate in anii precedenti, dedicate copiilor cu afectiuni oncologice, respectiv scolilor, gradinitelor, cantinelor si taberelor, acestea fiind inca disponibile la adresa: www.agricola.ro/csr.html.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...