Asociatia AGRICOLA - pilon de sprijin pentru sanatate, educatie, cultura si sport
Luni, 30 Decembrie 2024
Luni, 30 Decembrie 2024
Gustul care face bine copiilor
In perioada 2022-2023, in cadrul poiectului Gustul care face bine, Asociatia a dezvoltat impreuna cu specialisti din diverse domenii mai multe Ghiduri destinate alimentatiei sanatoase a copiilor prescolari, a acelora cu afectiuni oncologice, famililor care opteaza pentru un stil de viata sanatos, pentru preventia obezitatii infantile.
Asociatia AGRICOLA a lucrat in 2024 pentru continuarea acestui proiect de responsabilitate sociala si anume la un nou Ghid, care isi propune sa ajute familiile cu copiii care practica sportul de amatori sau de performanta. Acest ghid va fi finalizat spre sfarsitul acestui an si promovat in 2025.
Asociatia transmite in acest fel parintilor cat de importanta este nutritia si dieta corecta pe care ar trebui sa o aiba un copil care practica sport de performanta, intr-un ghid intitulat: Marii campioni mananca bine! Sport si nutritie sanatoasa.
Materialele informative din cuprinsul acestui Ghid sunt sustinute prin implicarea unor specialisti din diverse arii de competenta (chef bucatar, nutritionist, kinetoterapeut), dar si prin interviuri la cald cu personalitati sportive ale prezentului. Principalii parteneri in realizarea acestui Ghid sunt: Bogdan Vasile - nutritionist specializat pentru copii, care prezinta informatii generale despre nutritia sportiva si ofera exemple de diete aplicate pe diferite sporturi, precum: fotbal, inot, tenis, Chef Cezar Munteanu, care propune meniuri pentru 10 zile (ingrediente, mod de preparare si valorile nutritionale), un interviu cu Catalina Marchis - kinetoterapeut (si fotografii din timpul sedintelor de recuperare pe care aceasta le organizeaza), interviu cu Bogdan Duca - campion ciclism, interviu si foto din timpul competitiilor sportive cu Constantin Popovici - campion mondial la sarituri in apa de la mare inaltime.
Un mic cuprins al Ghidului ar include urmatoarele teme:
- Nutritia sportivului amator si de performanta;
- Cum mananca marii campioni? Sugestii de mese complete pentru sportivi;
- Kineto si fizioterapia, preventie inainte de recuperare
- Marturiile sportivilor campioni
- Pagina dedicata partenerilor specialisti.
Elevii de la clasele de bucatari/ cofetari simt acum Gustul Viitorului
Proiectul de suflet al Asociatiei AGRICOLA este Gustul Viitorului care, investind in educatie, si-a propus sa trezeasca o vibratie aparte noii generatii, sa fie un motor inspirational pentru tineri si sustinatorul celor care creeaza gust viitorului!
„Toate aceste proiecte sprijinite financiar in 2024 de Asociatia AGRICOLA - Neam de Gospodari contribuie, pe cat posibil, la o viata mai buna: suntem Partener in 40 de proiecte dedicate in principal comunitatii bacauane, proiecte care au cumulat un buget ce depaseste 750.000 lei. Traversam vremuri dificile, astfel incat fiecare sprijin pentru proiecte social - educative, sportive, culturale, de incurajare a ridicarii calitatii vietii poate face diferenta pentru multi dintre oameni. Suntem decisi sa continuam ceea ce am inceput in urma cu sase ani: sa fim un partener activ al comunitatii, dedicat si increzator in orice initiativa care ne face mai umani, mai utili, mai creativi si intreprinzatori", spune Cristian Calin, Vicepresedinte Asociatia AGRICOLA.
Asociatia a oferit pentru prima data in 2019 si a continuat in 2024 un context in care tineri liceeni au putut sa practice, sa invete, sa gateasca si sa ajunga la produse finite lucrand in echipa, in bucataria unui restaurant si cu materii prime foarte diverse care nu le sunt disponibile in cadrul orelor de curs de la scoala si intr-un ritm catalizat de pasiune si know-how-ul Chef-ului Cezar Munteanu.
Editia a II-a a Galei Premiilor Gustul Viitorului a avut loc la inceputul lunii noiembrie, la Restaurantul URBO din Bacau, unde s-au reunit reprezentanti ai principalilor sustinatori ai Asociatiei - companiile Grupului Agricola, reprezentanti ai unor asociatii nonprofit si restaurante locale, profesori de la Liceul partener in proiect „Anghel Saligny“ si renumitul Chef Cezar Munteanu.
Evenimentul a constituit etapa finala a editiei 2024 a Proiectului Gustul Viitorului, mai precis ocazia oferita celor 18 elevi de la clasele de bucatari ale Liceului “Anghel Saligny“ de a demonstra ce au invatat de-a lungul acestui an sub bagheta magica a lui Chef Cezar. Incepand din primavara acestui an, acesta a avut mai multe sesiuni de lucru impreuna cu elevii si profesorii lor de la Liceul „Anghel Saligny“ - seminarii teoretice privind implicarea si motivarea muncii in bucatarie, tehnici dedicate preventiei risipei alimentare, intalniri cu nutritionisti, precum si ateliere privind tehnicile moderne de gatit, montare si decorare a preparatelor culinare si deserturilor.
„Noua, celor de la Agricola, ne place nu doar sa armonizam traditia cu tehnologia, sa oferim carne de pasare, mezeluri, produse ready-meals din carne si oua de cea mai buna calitate, pe care consumatorii nostri sa le gateasca si pregateasca cu suflet si gust! Pentru ca Agricola este un producator de hrana, Asociatia AGRICOLA si-a gasit ca menire incurajarea artei culinare, educarea in spiritul adoptarii unei alimentatii gustoase si sanatoase in familie si oriunde. Astazi celebram partea insufletita a Proiectului de responsabilitate Sociala Gustul Viitorului - efortul celor 18 tineri liceeni care ne demonstreaza tuturor ca investitia in oameni, descoperirea adevaratului lor potential, al pasiunii pentru gatit, reprezinta o temelie solida pentru un viitor mai bun“, arata Daniel Bitere, presedintele Asociatiei AGRICOLA.
„Ca Chef, am intotdeauna grija sa aleg cele mai bune ingrediente pentru preparatele mele. Iar cand vine vorba de familia mea, nu fac compromisuri. De aceea, aleg mereu produsele de la Agricola Bacau – o marca ce reprezinta traditie, calitate si respect pentru natura. Produsele AGRICOLA sunt esenta meselor pe care le impartasim cu cei dragi, sunt gustul care aduce familia ori prietenii impreuna. In bucataria mea, acestea devin baza retetelor pline de pasiune, pe care le-am creat special pentru a aduce zambete pe chipurile celor care isi savureaza mesele in familie, dar si ca inspiratie pentru tinerii care aleg munca in bucatarie. Vreau sa va inspir sa descoperiti si sa redescoperiti placerea de a gati si de a va bucura de fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi. Pentru mine, familia si mancarea buna sunt cele doua ingrediente ale unei vieti implinite. Haideti sa le sarbatorim impreuna!”, a declarat Chef Cezar Munteanu.
Cei 18 copii de la Liceul „Anghel Saligny“ au fost premiati de organizatori intr-o atmosfera plina de emotie, in aplauzele tuturor celor care au validat talentul lor culinar apreciind si savurand preparatele delicioase gatite de ei sub atenta indrumare a lui Chef Cezar.
„De peste 60 de ani AGRICOLA face parte din familiile romanilor si le este alaturi la masa, iar cele mai bune lucruri se intampla cand suntem impreuna - din toate nazuintele noastre, cea in care suntem alaturi de familie si prieteni este cea mai des intalnita. Intr-o lume plina de tehnologie care, din pacate, mai mult ne tine departe unul de celalalt, AGRICOLA crede in puterea oamenilor de a se strange impreuna si de a crea familii, grupuri si comunitati. In puterea oamenilor de a face bine. Consideram ca orice moment este unul potrivit sa oferim ceva inapoi societatii, comunitatii - oamenilor care au nevoie de increderea ca viitorul are sens, valoare si gust atunci cand faci lucruri concrete, in perspectiva”, apreciaza Grigore Horoi, presedintele Grupului AGRICOLA.
Articol publicat in editia nr. 98 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, in perioada 2 decembrie 2024 - 3 februarie 2025,...
Astfel, produsele regasite pana de curand in restaurante vor putea fi comandate alaturi de cumpar...
'Avem cateva scheme de finantare in ministerele de resort. Agricultura genereaza un deficit foart...